Kommunen brister vid orosanmälan av barn

Eskilstuna kommun uppfyller inte lagkravet att slutföra utredningar av orosanmälningar kring barn inom 120 dagar. Det visar en granskning som kommunrevisionen låtit göra.

Eskilstuna kommun bör enligt en granskningsrapport skärpa sina rutiner kring orosanmälningar av barn som far illa.

Eskilstuna kommun bör enligt en granskningsrapport skärpa sina rutiner kring orosanmälningar av barn som far illa.

Foto: Daniel Reinhardt

Eskilstuna2020-09-02 11:12

Bakgrunden till granskningen är enligt kommunens revisorer de indikationer som finns om ett ökat antal insatser kring barn och unga i kommunen. Eskilstuna har också jämfört med många andra kommuner en högre grad av riskfaktorer såsom trångboddhet, våld i nära relationer, hög arbetslöshet samt psykisk och fysisk ohälsa. 

Granskningen som revisorerna låtit företaget KPMG göra visar att kommunens rutiner inte är tillräckligt uppdaterade och kända bland medarbetarna som arbetar nära barn. Det saknas ett systematiskt kvalitetsarbete för att komma tillrätta med bristerna. Risken är att nödvändiga åtgärder och insatser av barn som misstänks fara illa uteblir.

Bland annat visar granskningen att endast 30-62 procent av de utredningar som socialnämnden ansvarar för slutförs inom den lagstadgade tiden om 120 dagar. Detta bedöms i rapporten som en allvarlig avvikelse med risk för rättsosäkerhet. 

Vidare konstateras för skolverksamhetens del att det saknas rutiner för upprepad information till medarbetare om den lagstadgade anmälningsplikten. De styrande dokument som ska säkerställa detta har inte uppdaterats på över tio år.

Med tanke på att barnkonventionen blev lag 2020 betonar granskningsförfattarna vikten av att beakta barns rätt vid alla beslut som rör barn. Kommunen rekommenderas därför att vidta en rad åtgärder, bland annat att uppdatera rutiner, samordna beslut, insatser och åtgärder så att barnkonventionen beaktas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!