Rapport slår fast: Höjda VA-taxor att vänta

VA-taxan måste höjas med sex procent årligen de kommande fem åren för att bland annat klara den nödvändiga förnyelsen av ledningsnätet. Det slås fast i en granskning som Kommunrevisionen tagit fram.

Admir Ibrisevic, chef för Vatten och avlopp på Eskilstuna Energi och miljö konstaterar att investeringsbehoven inom VA-området i Eskilstuna kommer att kräva taxehöjningar.

Admir Ibrisevic, chef för Vatten och avlopp på Eskilstuna Energi och miljö konstaterar att investeringsbehoven inom VA-området i Eskilstuna kommer att kräva taxehöjningar.

Foto: Niklas Holm

Eskilstuna2021-09-14 06:02

Kommunrevisionen har låtit revisionsbyrån KPMG granska kommunens underhåll av VA-infrastrukturen samt hur beredskapen ser ut för att dricksvattensproduktionen ska kunna säkerställas.

I rapporten framgår att kommunen historiskt sett har byggt upp en skuld i VA-nätet som i dag dras med ett eftersatt underhåll. En förnyelse av ledningsnät och reinvesteringar i anläggningar anses därför som helt nödvändigt.

Avskrivningar på VA-ledningar görs normalt på 50 år.  För att uppnå en förnyelsetakt som motsvarar avskrivningstiden skulle årliga reinvesteringar behöva göras på 326 miljoner kronor. Men de senaste åren har endast 41 miljoner kronor investerats i nya ledningar.

"Det genomsnittliga anslaget den senaste tidsperioden indikerar att ledningsnätet i Eskilstuna förutsätts uppnå en livslängd på cirka 400 år", skriver rapportförfattarna.

undefined
VA-kostnaden för en genomsnittlig villa i Eskilstuna ligger på 535 kronor i månaden.

Utöver ledningsnätet behövs investeringar i vattenverk och reningsverk. För att klara den samlade finansieringen behöver VA-taxan höjas med sex procent årligen de närmaste fem åren. I dag är VA-kostnaden för en normalvilla i Eskilstuna 535 kronor i månaden (2020), vilket är lägst i Sörmland. 

Höjningen på sex procent ligger i linje med vad VA-chefen på Eskilstuna Energi och miljö, Admir Ibrisevic, tidigare uttalat som en rimlig nivå för att nå de nödvändiga målen.

– De sex procenten är baserade på budgeten i vår långtidsplan 2022-2026. Under något år kanske det blir mindre än sex procent, andra år mer, säger Admir Ibrisevic som menar att kommunen hittills inte haft en hållbar förnyelsetakt av ledningsnätet.

Enligt Admir Ibrisevics uppfattning finns det en acceptans bland politikerna för de väntade taxehöjningarna.

– Det handlar om ett långsiktigt arbete som kräver breda överenskommelser. Jag tror och hoppas också att det finns en förståelse för detta bland kommunens invånare. Sedan är det viktigt att betona att höjningarna inte bara ska finansiera förnyelsen av ledningsnätet. Vattenverket måste moderniseras och rustas upp och reningsverket i Ekeby behöver få förstärkt kapacitet. 

Ytterligare slutsatser i revisionsrapporten är att kommunen bör prioritera arbetet med att ta fram en nödvattenplan. Vidare bör kommunen arrangera en övning med fokus på hur man ska hantera avbrott i dricksvattensförsörjningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!