Sandra Bortolini, 33, från Eskilstuna är gravid i vecka 31 och beräknas föda sitt andra barn i juli.
Under våren insjuknade dock Eskilstunabon i coronaviruset och berättade då om sin oro för hur barnet i magen skulle påverkas.
– Man har inte kunnat läsa så mycket om andra som varit gravida och smittats av viruset utan det har mest varit en stor ovisshet. Så det blev som en extra chock för mig att bli smittad samtidigt som jag är gravid. Man började undra hur smittad man blir, hur det påverkar bebisen i magen och då kom paniken på riktigt, sa hon till tidningen.
Och Sandra Bortolini är allt jämt smittad av coronaviruset – trots att hon insjuknade för första gången i slutet av mars. Ett nytt test, som gjordes för två veckor sedan, visade åter positivt.
– Det var väldigt jobbigt och kom som en rejäl chock för mig. Jag trodde att det var över sedan länge, så då fick jag som en liten mental käftsmäll, säger Sandra Bortolini.
Hon är dock noga med att poängtera att hon sedan flera veckors tid tillbaka inte smittar trots att hon fortfarande är smittad av viruset. Studier har tidigare visat covidpatienter som haft döda viruspartiklar i flera veckors tid utan att de varit smittsamma.
– En läkare på förlossningen berättade att det kan finnas små partiklar eller spår kvar av coronaviruset i mellan fem till sex veckor från det att man insjuknat. Så även om det är uttorkade partiklar som inte kan smitta, så kan det ändå visa positivt vid ett test. Och eftersom att mitt test visade positivt, så räknas jag inte som friskförklarad. Därför måste jag göra ett nytt test som visar negativt för att jag ska räknas som frisk. Och nästa test blir förmodligen när det är dags för förlossning, säger Sandra Bortolini.
Men beskeden från läkarna är allt jämt att smittan inte kan föras över från gravida till barnet i magen och inga undersökningar som gjorts sedan Sandra blev smittad av coronaviruset har visat på något annat.
Däremot löper Sandra Bortolini risk att drabbas av prematur förlossning (födsel innan vecka 37) och lades för två veckor sedan in på sjukhus under två dagar för att få vård.
– De grundliga kontroller som har gjorts efter insjuknandet har varit nu på förlossningen efter att jag blev inlagd och då såg läkarna att det finns en risk för prematur förlossning. Därför har jag fått sprutor för att bebisens lungor ska mogna snabbare ifall att jag skulle behövas sättas igång tidigt, säger hon.
Barnet växer dock fortfarande som planerat, men forskare har sett ett visst samband mellan coronaviruset och prematur förlossning, även om det ännu inte finns något vetenskapligt bevisat.
– Jag har läst om flera kvinnor som haft corona under graviditeten och därefter fött för tidigt. Sedan kan man väl inte till hundra procent fastslå att det har med coronan att göra, säger Sandra Bortolini.
Känner du någon oro över att behöva föda utan att vara helt friskförklarad?
– Jag är lite nervös över att nästa test vid förlossningen också ska vara positivt. Jag har svårt att tro det efter så lång tid, men man vet ju aldrig. Jag vet inte vad jag har att vänta om det nya testet också skulle visa positivt vid förlossningen. Det har varit en berg-och-dalbana av känslor de senaste månaderna men jag behöver nog släppa det och inte oroa mig i onödan.