När räddningstjänsten anlände till Stora moskén på måndagen var branden redan fullt utvecklad. Händelseförloppet var snabbt och den starka vinden gjorde inte släckningsarbetet enklare – tvärtom.
– Det brann väldigt intensivt och lågorna hade redan börjat slå upp genom taket på huvudbyggnaden. Mitt omedelbara beslut blev att begränsa branden och försöka rädda de två intilliggande byggnaderna, säger brandmästaren Andreas Karlsson som var räddningsledare vid insatsen.
Han beskriver hur räddningstjänsten alltid jobbar mot tiden som sin främsta motståndare, men trots att de var på plats bara minuter efter larmet var läget redan kritiskt.
– Vi sätter alltid in de resurser som vi anser vara lämpligt vid varje enskilt tillfälle och här tog vi hjälp av brandmän från såväl Strängnäs, som Torshälla, Ärla och Västermo – alla var med och hjälpte till.
Den stora bönesalen, som är inrymd i en separat byggnad intill den nedbrunna delen såg ett tag ut att även den bli lågornas rov.
– De var hopbyggda av en korridor som vi tidigt själva försökte göra hål i taket på, men vi insåg snart att vi inte skulle hinna. Strålningsvärmen var enorm och vi valde därför att rekvirera in en grävmaskin som kunde hjälpa oss att separera byggnaderna.
Räddningstjänsten kontaktade därför entreprenad- och anläggningsföretaget Hellsténs som anlände bara tio minuter senare.
– Vi hade en maskinist på jobb i Ärsta så det var snart gjort för honom att ta sig till brandplatsen, säger Mattias Johansson som är platschef på Hellsténs.
Med maskinistens skopa kunde byggnadsförbindelsen till den stora bönesalen snabbt rivas.
– Vi ställer gärna upp om vi bara har manskap och möjlighet. Det känns bra att vi kunde göra nytta, han.
Med grävarens hjälp kunde också den separata vita byggnaden, på motsatt sida om eldhärden, räddas undan förödelsen.
– Han fick i uppdrag att putta omkull den angränsande väggen till det övertända huset och det lyckades han med. I det här fallet hade vi stor hjälp av att så snabbt kunna få en grävmaskin till platsen. Det var också en avgörande fördel att det gick så enkelt för maskinen att ta sig fram, säger Andreas Karlsson.