Oxfilé vinnaren på köttmeckat Biff och Grill

I jakt på stans bästa krog har tidningens Krogpatrull besökt Biff och Grill, en snygg lokal med bra service och skön musik. Men hur var maten?

När vi frågade servitrisen vilken köttbit som var bäst blev svaret oxfilé. Vi kan bara tacka och bocka. Rätten är en hit för 345:-

När vi frågade servitrisen vilken köttbit som var bäst blev svaret oxfilé. Vi kan bara tacka och bocka. Rätten är en hit för 345:-

Foto: Eskilstuna-Kuriren

Eskilstuna2022-02-11 15:13

Krogrecension

Det finns en pågående trend inom krogbranschen i vilken restauranger serverar små "plockrätter" för sina gäster att dela på istället för att erbjuda en meny skapad utifrån den klassiska trerättersmodellen. Menyerna är ofta krångliga och kräver en servitör som kan förklara konceptet. Det tråkigaste med denna trend är att man nästan alltid måste ta en stödkorv på vägen hem för att inte somna med kurrande mage.

Som tur är finns det även restauranger som Biff och Grill.

I den stora lokalen på Careliigatan 1 har krögarduon tillika far och son Göran och André Pettersson skapat en varm och välkomnande krog med en tydlig meny som inte får någon i vårt sällskap att känna sig förvirrad. På Biff och Grill står det närproducerade köttet i fokus. Matsedeln är okomplicerad och urvalet röda viner – här finns både Zinfandel, Merlot och amerikansk Cabernet Sauvignon – känns genomtänkt och helt rätt för en köttrestaurang.

undefined
Biff och Grill har en välsorterad bar. Förutom att vara en restaurang är lokalen också känd som en av de bästa (om inte den bästa) nattklubbarna i stan.

Efter att vår servitris försett oss med varsin öl – öl som hällts upp i iskalla sejdlar också, jo man tackar – och försvunnit iväg mot köket med vår beställning är stämningen kring bordet förväntansfull. Särskilt kul ska bli att se hur denna köttkyrka kommer klara av att tillfredsställa sällskapets vegetarian.

Till förrätt väljer vi att dela på en capresesallad (50:-), en toast skagen (59:-) och en löjromspizza (225:-). Till den klassiska italienska mozzarellasalladen utlovar menyn ost gjord på buffelmjölk, men det vi får är misstänksamt likt fior di latte. Tyvärr saknar den smak, och vi söker utan lycka efter salt- och pepparkvarn. Löjromspizzan är vackert presenterad och får det att vattnas i munnen, men även den är förvånansvärt nog helt smaklös.

undefined
På listan över Biff och Grills förrätter finns bland annat en löjromspizza för 225:-

Skagenröran är däremot precis sådär len som vi hoppats, med en fin balans mellan syran i citronsaften och fettman i majonnäsen. När vi skrapat tallriken ren är det bara vår vegetarian som har blandade känslor, eftersom hon vanligtvis inte äter fisk eller skaldjur.

undefined
Skagenröran med toast var en av höjdpunkterna under middagen. 59:-
undefined
Capresesalladen serveras med ruccola, tomater, balsamvinäger och olivolja. 50:- vid vårt besök.

Till sist rullar kvällens crescendo in i form av husets oxfilé med rödvinssky och mandelpotatispuré (345:- och rekommenderad av personalen som det bättre alternativet till ryggbiffen för 265:-) samt risotton med tryffel och svamp (165:-).

Skarpt läge för en restaurang som både har ordet "biff" i sitt namn och en stekkniv i sin logotyp.

undefined
När vi frågade servitrisen vilken köttbit som var bäst blev svaret oxfilé. Vi kan bara tacka och bocka. Rätten är en hit för 345:-
undefined
Risotto med champinjoner och picklade kantareller. 165:-

Kniven skär genom den perfekt tillagade oxfilén som om den varit gjord av smör. När smakerna sjunker in himlar vi med ögonen mot varandra och konstaterar unisont: grillat är bäst. Bäst som vi sitter där och njuter märker vi att servitrisen ställt fram både pepparkvarn och saltkar, men det för sent. De här rätterna har kocken redan kryddat till perfektion.

Risotton är precis så krämig som menyn utlovat, har en fin smak av vitlök och örter och de syrliga kantarellerna bryter av fint mot rättens tyngre toner. Själva riset är dock oacceptabelt överkokt och påminner om gröt.

undefined
Till efterrätt valde vi bland annat crème brûlée för 50:-
undefined
En trippelchokladterrin för 59:- blev ett fint avslut på en trevlig middag.

Till dessert kan vi inte motstå att dela en crème brûlée (50:-) och en trippelchokladterrin (59:-). Vi blir lite ledsna över att brûléen saknar det obligatoriska "knäcket" – det brända sockret och den underliggande vaniljkrämen har samma konsistens – men smaken är det inget fel på. När servitrisen – som bjudit på förstklassig service hela kvällen, ingen liten bedrift – bjuder på påtår är misstaget bortglömt, och vi lämnar Biff och Grill med en känsla av att vi snart kommer att återvända.

Men kanske utan vegetarianen.

Biff och Grill

Maten: 3 av 5

Service: 4 av 5

Miljö/Stämning: 4 av 5

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!