Grillskaelever klipper ensamkommande

Efter månader på flykt bad de nyanlända pojkarna om att få klippa sig inför första skoldagen i nya landet. De ansvariga på kommunen kontaktade Grillska gymnasiet som gärna ställde upp.

Flyktingbarn_AN_1.jpg

Flyktingbarn_AN_1.jpg

Foto:

Eskilstuna2015-11-20 19:00

– Vi blev jätteglada. Vi jagar jämt killmodeller och nu fick vi tio på en gång, det är lycka. Det känns fint att vi kan hjälpa varandra, säger Linda Karlsson, lärare på frisörprogrammet på Grillska gymnasiet.

Pojkarna som flytt från bland annat Afghanistan är i 16-årsåldern och har kommit till Sverige ensamma, utan sina familjer. De har varit här i snart en månad och nästa vecka börjar de skolan.

Det var de själva som bad personalen på sitt boende om att få klippa sig inför första skoldagen. Marie Skoghill är utvecklingsledare på vård- och omsorgsförvaltningen på Eskilstuna kommun. För tillfället hjälper de socialförvaltningen att ta emot flyktingbarn. Det var hon som tog kontakt med Grillska gymnasiet.

– Det är klart att de vill vara snygga första dagen i skolan precis som alla andra. Har man dessutom varit på vägarna i ett halvår är det ju inte så konstigt. Det är en liten sak som betyder mycket, säger Marie Skoghill.

För eleverna på Grillska gymnasiet betydde det också mycket att få hjälpa till.

– Vi borde göra det här oftare, säger Wilma Lantz som går tredje året på frisörprogrammet.

Hon får tummen upp av killen som precis har fått frisyren tillfixad.

– Det blir lite annorlunda när vi inte kan prata med varandra. Vi fick använda oss av bilder och peka innan vi var överens, berättar Wilma Lantz.

Från skolans sida var tanken inte bara att frisöreleverna skulle få öva på att klippa killar utan också att de skulle få en inblick i den rådande flyktingsituationen.

– Det känns viktigt att de får se det på nära håll och möta människorna. Pojkarna är bara ett par år yngre än våra elever, säger Linda Karlsson.

Kommer ni att fortsätta med det här?

– Jag hoppas det. Vi söker alltid modeller och kan vi hjälpa någon samtidigt så känns det extra bra, säger hon.

Flera av pojkarna väntar fortfarande på ombud, därför figurerar de inte i texten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om