Guldfeber på pantbanken: "Kö ut på gatan"

Just nu upplever personalen på pantbankerna en rusning av folk som belånar sitt guld. "Det blir ingen semester för oss i sommar".

Micke Thors och Anette på pantbankerna i Eskilstuna märker milt sagt av det höga guldpriset.

Micke Thors och Anette på pantbankerna i Eskilstuna märker milt sagt av det höga guldpriset.

Foto: Torsten Braf / TT

Eskilstuna2020-07-31 20:45

I Eskilstuna finns två pantbanker - Pantbanken Sverige och Pantbanken i Eskilstuna AB. Båda upplever just nu en rusning av sällan skådat slag.

– Det är kö ut på gatan för vår del, säger Anette på Pantbanken i Eskilstuna AB. Och främsta skälet är att folk är intresserade av att låna på sitt guld.

Lite anledning till köbildning är den sociala distanseringen som pandemin kräver och visserligen är det skillnad på det pris som sägs vara marknadsvärdet på guld nu och det pris som pantbankerna erbjuder sina kunder att låna.

Om marknadspriset för 24 karat guld ligger på mellan 550 och 600 kronor per gram så erbjuder pantbankerna mellan 395 och 450 kronor. För 21 karat ligger priset som pantbankerna erbjuder på cirka 350 kronor, 18 karat på 300 kronor och 14 karat ger cirka 230 kronor grammet.

– Vi måste ta hänsyn till att marknaden snart blir stabil igen, menar Anette. Vi kan inte följa med i ett marknadsvärde som kanske stegras fram till en viss punkt och sedan störtdyker.

Tanken tidigt i våras på Pantbanken i Eskilstuna var att man skulle hålla stängt en vecka eller två och låta personalen ta lite semester har man fått skrinlägga.

– Vi hade en tanke om personalen kanske skulle kunna ta någon vecka här eller där, men där fick vi också tänka om. Vi kan inte låta någon vara ensam på plats i den här ruschen, det blir för stressigt.

– Vi har inte haft någon ledighet alls i sommar, ingen av oss, det får vi försöka ta senare.

Mikael Thors på Pantbanken Sverige upplever också att det är väldigt intressant att belåna sitt guld just nu.

– Det är nästan så att juni, juli och augusti har blivit högkonjunktur för oss och kanske snart kan utmana december och januari på allvar, säger han.

På Pantbanken Sverige upplever man att en viss diskussion kan uppstå med kunderna om skillnaden på marknadspriset på guld och det guldpris som pantbankerna är beredda att erbjuda.

– Vi belånar guldföremålen, vi är inga guldhandlare. Men det där brukar ge sig sedan när kunden fått jämföra priserna hos de andra pantbankerna.

Flera andra anställda på pantbanker runt om i Mälardalen menar att guldpriset är uppe på rekordhöga nivåer,

– När guldpriset var uppe på 300 kronor tänkte man oj oj oj, men det har bara fortsatt stiga, säger en av dem.

Finns det något tak, när kommer det att vända?

– Den som kan svara på det har chansen att bli ekonomiskt oberoende, det är ingen som vet det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!