Två gånger i veckan anordnar Neuroförbundet i Eskilstuna vattengymnastik för sina medlemmar i bassängerna på Mälarsjukhuset.
– För många är det här enda sättet att träna på, tack vare lyfthjälp av vattnet och man kan röra sig, säger Gunnar Lindström, medlem i Neuroförbundet Eskilstuna och kontaktperson för vattengymnastiken.
Gunnar Lindström har en ryggskada sedan många år tillbaka och sitter därför i rullstol. Han berättar att han i dagsläget inte har så många muskler som fungerar – men att träningen är viktig för att träna upp musklerna som faktiskt är kvar.
– Det är den enda gången i veckan jag kan stå upprätt i 45 minuter och röra mig – det är viktigt för både hjärta och blodomlopp förutom själva muskelträningen.
Föreningen har tecknat ett avtal med regionen om att få hålla vattengymnastik två gånger i veckan på Mälarsjukhuset i den lilla bassängen, och en i den stora bassängen – något som är helt kostnadsfritt.
– Vi har ett kontrakt där det står att patientföreningar som Neuro och många andra inte betalar någon hyra för bassängerna, säger Gunnar Lindström.
Nu kan det dock bli ändring på det.
I budgetförslaget för 2025 framkommer det nämligen att regionstyrelsens vill införa en avgift för de föreningar som använder regionens behandlingsbad. Förslaget är att det ska kosta mellan 600 och 900 kronor per timme att hyra bassängerna på Mälarsjukhuset
Lars Lundqvist (KD), regionråd med särskilt ansvar för hälso- och sjukvård menar att det länge har funnits en avgift för regionens bassänger – men att det inte alltid har följts.
– Det som vi har gjort nu är att vi har skrivit in det i budgeten och tillfört det till en avgiftsbilaga så det blir officiellt att det här gäller för region Sörmland och våra bassänger. Det är för att det ska vara lika för alla, för förut har det inte varit det överallt, säger han.
Har det varit avgift på vissa ställen och avgiftsfritt på andra?
– Vad vi har förstått har det tyvärr varit olika beroende på vad det är för förening. Det har handlat mycket om tradition och man har gått på "så här har det alltid varit" men nu gör vi det mer tydligt vad som gäller, säger han.
Gunnar Lindström tror dock att avgiften kan påverka föreningens vattengymnastik, inte minst när det gäller i kombination med de andra förändringarna som är på gång i bassängverksamheten. I början av november kunde Eskilstuna-Kuriren avslöja att det pågår diskussioner om att omplacera personalen och göra verksamheten obemannad.
För att ha verksamhet i den stora bassängen krävs att någon kan agera badvakt från bassängkanten, berättar Gunnar Lindström. I nuläget har en av bassängverksamhetens personal den rollen men om personalen försvinner kommer föreningen behöva anställa en badvakt – något som kommer att öka kostnaderna.
De ökade kostnaderna kommer i sin tur då behöva läggas på deltagaravgifterna.
– Det kan finnas de medlemmar som inte känner att de har råd att träna längre. Vi har en del sjukpensionärer och andra pensionärer som deltar i vattengymnastiken, säger Gunnar Lindström.
Förutom avgiftsfrågan väntas ännu en förändring gällande bassängverksamheten i regionen.
Hälsoval Sörmland har nämligen sagt upp sitt avtal med verksamheten. Det innebär att patienter från primärvården inte längre kommer att få vattenträning på remiss för exempelvis knäartros eller ryggproblem. I stället kommer patienterna få annan fysioterapi för sina besvär.
Är det ett politiskt beslut eller ett tjänstemannabeslut?
– När det gäller behandling så är det läkare eller fysioterapeuter som väljer den behandling som är mest lämplig. Då har man sett över tid att det finns alternativ till hydroterapi som är minst lika goda och då har man valt att inte använda sig av det här från och med årsskiftet, säger Lars Lundqvist.
Det är alltså inget politiskt beslut som ni har tagit?
– Vi kan inte besluta över vilken typ av habilitering professionen väljer att man ska ha.
Personer som däremot exempelvis har en flerfunktionsnedsättning eller ryggmärgsskada ska fortsatt ha möjlighet till vattenträning genom habiliteringen – om det bedöms som den bästa träningen för patienten. Det berättar Rose-Marie Hedlund, verksamhetschef för paramedicin i Region Sörmland.
– Fysioterapeuten som behandlar remissen kommer att avgöra vilken träningsform personen kommer att få. Bedömer man att personen ska träna i vatten så kommer fysioterapeuten ta hand om patienten i träningen.
Tidigare har verksamhetschefen inte velat bekräfta att det pågår diskussioner om att göra bassängverksamheten obemannad – men nu medger hon att diskussionen finns.
– Det finns olika planer, det gör det. Men vi måste först få ett beslut från fullmäktige innan vi vet hur vi ska agera, säger hon.
Gunnar Lindström från Neuroförbundet ställer sig frågande till de planerade förändringarna kring regionens bassängverksamhet eftersom politikerna så sent som i somras valde att skrota förslaget om att lägga ner verksamheten.
– Det här blir samma resultat, de går bara en omväg, säger han
Regionrådet Lars Lundqvist (KD) håller dock inte med.
– Sjukhusvården använder fortfarande hydroterapi, men som sagt så är det professionen som beslutar om vilken habilitering man behöver och de som behöver det kommer att få det. Bassängerna är öppna och vi kommer att se till att de är tillgängliga. Vi har inte tagit några andra politiska beslut. Det som var då är att vi skulle fortsätta som vanligt och det är ingen skillnad, säger Lars Lundqvist.
Beslut om avgifter och personalfrågan väntas klubbas igenom på regionfullmäktige 26 till 27 november.