Gymnasiearbetet som blev en gala

De började prata om det redan under första året på gymnasiet. Nu ska de visa vad de har gjort, men också få andra att våga fråga.

Skolprojekt_AN_2.jpg

Skolprojekt_AN_2.jpg

Foto:

Eskilstuna2014-03-13 10:17

Sexuella övergrepp och våld i hemmet. Dessa saker står på agendan när de tre gymnasietjejerna Emma Möller, Jonna Zetterljung och Linnea Carlsson bjuder in till galakväll på Contrast på fredag.

– Vi vill få bort de tabun som finns kring sexuella övergrepp och visa att det inte är så farligt att prata om, säger Emma Möller.

Okunskap nämner tjejerna som en av orsakerna bakom tabut. Och de hoppas att den som besöker deras galakväll ska känna sig lite mer påläst.

– Vi kommer att ha fyra talare, tre från olika organisationer och en som har varit utsatt själv, säger Linnea Carlsson.

– Vi hoppas att den som kommer ska känna att det är okej att våga fråga. Det är ofta så att man ser att något är fel men inte vågar fråga, säger Emma Möller.

Genom galan ska det bli tydligt var man kan vända sig och vad man kan göra för att hjälpa.

Att det blir just en gala har sin förklaring. De tre tjejerna går sista året på S:t Eskils gymnasium med inriktning estet, och är musik- och dansintresserade. De kommer alla tre att synas på Contrasts scen under kvällen, tillsammans med andra musik- och dansgrupper.

Galan, som heter "En gala för det bättre", är också finalen på gymnasiearbete som alla sistaårselever ska göra.

– Det känns coolt att vi inte valde den enkla vägen, säger Emma Möller.

För även om det högst går att få betyget "Godkänd" så har tjejerna, enligt dem själva, gjort mer än vad som krävs. Arbetet med galan har inneburit att knyta kontakter, ha möten, prata i telefon och leta sponsorer.

– Det har varit svårare än vi trodde från början, säger Emma Möller.

– Det har inneburit mycket ansvar, men det känns så värt det, säger Jonna Zetterljung.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om