Gymnasieelever börjar tröttna på distansstudier: "Less"

I snart ett års tid har gymnasieelever i Eskilstuna läst mer eller mindre på distans: "Grundtonen är att de börjar tröttna", konstaterar kommunens biträdande gymnasiechef.

Enligt Eskilstuna kommun börjar elever tröttna på distansundervisning. Tove Karlsson, som går trean på S:t Eskils gymnasium, upplever också att alla är lite less på situationen, även om det funkar.

Enligt Eskilstuna kommun börjar elever tröttna på distansundervisning. Tove Karlsson, som går trean på S:t Eskils gymnasium, upplever också att alla är lite less på situationen, även om det funkar.

Foto: TT + Linnéa Törnblom/Privat

Eskilstuna2021-02-08 07:14

Tove Karlsson är elevrådsordförande på S:t Eskils gymnasium i Eskilstuna. Hon har precis haft några lektioner på plats i skolan för första gången på månader.

– Rent generellt har det gått bra med distansundervisning för de allra flesta. Det beror på vilka ämnen och uppgifter man har, vissa ämnen fungerar nästan bättre hemifrån och vissa, som till exempel kemi och lite mer komplicerade ämnen är svårare. Men visst börjar man bli lite less efter ett år, säger hon.

I Eskilstunas kommunala gymnasier finns omkring 3 500 elever och 400 anställda. Sedan mars förra året har heltidsstudier på distans varvats med att några årskurser åt gången är på plats i skolan, medan resten kör digitalt. Allt för att undvika smittspridning av corona.

– All vår planering görs utifrån smittläget i regionen och i tätt samarbete med smittskyddet, säger Mart Saamel, tillförordnad biträdande chef för gymnasieskolan i Eskilstuna kommun.

Mart Saamel är spindeln i nätet för coronasamordningen på de kommunala gymnasierna och har möte med rektorerna tre gånger i veckan. Signalerna han får från de olika skolorna är att distansundervisningen på det stora hela fungerar väl, trots pressat läge.

– Det har i de allra flesta fall fungerat jättebra. Men grundtonen är att många elever börjar tröttna på distansundervisning, säger Mart Saamel.

– För vissa elever är det så klart jättejobbigt och en del far illa. De elever som har det extra tufft har varit på plats i skolan hela tiden och följer undervisningen därifrån. Det gäller även dem som vi efter hand ser inte klarar av att ha fjärrundervisning.

Även andra elevgrupper har kunnat vara i skolan vissa lektioner, trots pandemin.

– Vi har coronaanpassat så att elever på introduktionsprogrammen som behöver mycket stöd har kunnat vara i skolan hälften av tiden i mindre grupper. Elever på yrkesprogrammen har gjort alla praktiska moment på plats i skolan. Även den obligatoriska praktiken ute på arbetsplatser har hittills kunnat genomföras på ett säkert sätt, säger Saamel.

Kraven på eleverna är desamma, förutom att de nationella proven ställts in. Risk finns att distansundervisningen kommer att påverka studieresultaten i negativ riktning.

– Det blir en studieskuld och det gäller att få till insatser innan sommaren för att reparera för dem som inte klarat kurserna. Vi hoppas också på ett ljus i tunneln vad gäller smittläget. Högpresterande elever klarar sig naturligtvis alltid, men även de är i behov av den där sista lilla knuffen som man bara får i kontakt med läraren i det fysiska klassrummet. 

Men det finns också elever som lyfts av distansundervisningen.

– Så kallade hemmasittare som sedan tidigare haft svårt med den sociala närvaron har blommat ut och fått en fullgod ersättning till skolan.

Det är inte bara eleverna som haft det kämpigt. Mart Saamel vill passa på att hylla all personal som gjort det som var omöjligt ena dagen fullt möjlig andra dagen.

– Det har varit enorma utmaningar i ett exceptionellt läge. Skolledare, lärare, elevhälsa och all annan personal har gjort ett fantastiskt och ambitiöst jobb trots oerhörd anspänning, säger han.

– Allt har på intet sätt fungerat fläckfritt, men vi lär oss hela tiden, och det mesta har ändå gått bra. Man undrar förstås vad vi hade gjort om vi inte hade haft datorer.

Distansundervisning

I samband med coronapandemin har gymnasieskolorna haft studier helt eller delvis på distans. Senast gymnasierna rekommenderades att i huvudsak ha distansundervisning var den 7 december förra året. Från den 25 januari i år öppnade regeringen för att mer undervisning successivt kan börja ske i den fysiska skolan, men 20-80 procent ska fortsatt ske på distans. Detta gäller fram till 1 april 2021. 

Gymnasiesärskolan omfattas inte av distansundervisningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!