Gymnasieelevernas reaktion: "Ett sista minuten-beslut"

Väntat, för sent och ett sista minuten-beslut. Så ser gymnasieeleverna Tove Karlsson och Linnéa Törnblom på beskedet att det från och med måndag är distansundervisning som gäller.

Tove Karlsson och Linnéa Törnblom anser att beskedet om distansundervisning kom för sent. "Ett tidigare beslut, till exempel efter höstlovet, hade kanske minskat smittspridningen och inneburit att vi fått vara mer i skolan under vårterminen".

Tove Karlsson och Linnéa Törnblom anser att beskedet om distansundervisning kom för sent. "Ett tidigare beslut, till exempel efter höstlovet, hade kanske minskat smittspridningen och inneburit att vi fått vara mer i skolan under vårterminen".

Foto: Veronica Karlsson

Eskilstuna2020-12-04 19:04

Till och med den 6 januari ska undervisningen på landets gymnasieskolor genomföras på distans. Beskedet lämnades av statsminister Stefan Löfven under torsdagen. För Tove Karlsson och Linnéa Törnblom som går tredje året på naturvetenskapliga programmet på S:t Eskils gymnasium var det väntat.

– Vi har pratat om att på nästa presskonferens – då kommer beskedet, säger Tove Karlsson.

– Många har prov, det är bara två veckor kvar på terminen. Det känns akut, som ett sista minuten-beslut, menar Linnéa Törnblom. 

När tidningen tittar förbi under lunchtid på fredagen är det ödsligt. Detsamma gäller innanför väggarna.

– Ettorna har distans den här veckan. Vår klass skriver prov så vi är här, men vi har precis varit i karantän, berättar Tove Karlsson.

– Jag har haft corona, det är därför. Hela klassen blev hemskickad. Jag är friskförklarad sedan en och en halv vecka tillbaka, berättar Linnéa Törnblom.

Hon liknar sin upplevelse av covid-19 vid en vanlig förkylning. 

– Men man vet inte vem man kan smitta som kan få det mycket värre. Jag är en ungdom, frisk och ändå fick jag det – då är det lättspritt. 

undefined
Eleverna ser både för- och nackdelar med distansundervisning. "Vissa ämnen är sköna att ha på distans, som skrivuppgifter. Andra, där det är mer komplexa grejer, som fysik, kemi och matte är inte lika lätt.

Du fick en enda dag på plats innan det återigen blir distansundervisning?

– Ja, jag känner mig snuvad på tiden i skolan. Men det finns inget annat vi kan göra än att acceptera och göra det bästa av situationen. 

Båda är tydliga med att de anser att torsdagens beskedet borde ha kommit tidigare.  

– Det är sent med tanke på coronautvecklingen – visst, det bästa är att vara i skolan men samtidigt säger man ju att det sprids mycket bland gymnasieungdomar. Ändå hade man skolan öppen. 

– Ett tidigare beslut, till exempel efter höstlovet, hade kanske minskat smittspridningen och inneburit att vi fått vara mer i skolan under vårterminen. 

Under hösten har den skolförlagda undervisningen varvats med distansarbete. Eleverna ser såväl fördelar som nackdelar med att studera hemifrån.

– Vissa ämnen är sköna att ha på distans, som skrivuppgifter. Andra, där det är mer komplexa grejer, som fysik, kemi och matte är inte lika lätt. 

Inför 2021 är de inställda på fortsatt distansundervisning. Frågan är bara i vilken utsträckning. 

–Vi vet inte när pandemin är över. Jag tror inte att vi kommer få en traditionell student till exempel. Det är bättre att ha den inställningen så att man inte blir besviken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!