Ekonomiprogrammets branschråd har för närvarande cirka tio medlemmar, men rektor Marie Mulvad Fransson hoppas att fler ska vilja engagera sig.
– Vi önskar egna företagare och representanter för olika samhällsfunktioner. Vi söker en bredd eftersom det inte är givet vilket yrke eleverna kommer att ha efter ekonomiprogrammet. Det är bara att höra av sig! säger Marie Mulvad Fransson.
Zetterbergsgymnasiet tog vid starten höstterminen 2021 över några program från andra kommunala gymnasieskolor, bland annat yrkesprogrammen hotell- och turismprogrammet och försäljnings- och serviceprogrammet som redan hade etablerade branschråd.
– Branschråden har skapat relevans för skolan och utbildningen. Våra elever på yrkesprogrammen vittnar om att de direkt får användning av sina kunskaper när de är ute på praktik. När de kommer tillbaka till skolan får de bearbeta sina intryck. Det här är oerhört inspirerande när skolan som fenomen världen över börjar tappa relevans för våra unga, säger Marie.
– Våra unga gillar att lära sig, men de gör det med hjälp av Youtube. De lär sig i helt andra kanaler och uppfattar skolorna som ganska stofilmässiga dinosaurier, men nu får de den här nerven från våra branscher så då tänkte vi att vi måste ju ha ett branschråd för ekonomiprogrammet också!
Zetterbergsgymnasiet profilerar sig som ett företagargymnasium och vill erbjuda en näringslivsförankring i framkant.
– Man ska få känslan av att ens utbildning är relevant och att vi skapar en motivation och att det känns på riktigt. Det ges tillfälle till jobbskuggning, vi får Draknästet mer kopplat till våra UF-företag och eleverna kan få handledning från olika branscher när de skriver sina gymnasiearbeten. Sedan har vi någonting som kallas Nyfiken på där vi bjuder in människor att komma och berätta om sina liv och yrkesval. Det hämtar vi också från våra branschråd, säger Marie.
Genom att skapa ett branschråd för det högskoleförberedande ekonomiprogrammet tar skolan ett helt nytt grepp.
– Vi har haft ett möte där vi har satt agendan och sedan kommer vi att ha ett nytt möte i maj/juni där vi formerar oss ytterligare och samlar fler medlemmar. Sedan sätter vi full fart nästa läsår!
På förmiddagen den 4 april samlades skolans tre branschråd till ett gemensamt möte med skolpersonal och elever. Deltagarna bjöds på brunch och fick mingla. De fick även diskutera och svara på följande frågor:
- Hur är en attraktiv anställd?
- Hur är en attraktiv arbetsgivare?
- Hur gör jag karriär i ditt yrke?
En av deltagarna från näringslivet var Elisabeth Lundberg som bland annat driver Bankens Café och Miami Najs.
– Jag har själv inte gått gymnasiet utan har gått den brokigare vägen och har väl lyckats på mitt eget sätt. Jag ser väl att jag kanske har något att tillföra från mitt perspektiv av livet.
Hon tycker att det är viktigt att näringslivet och skolan har kontakt med varandra.
– Det är här den första kontakten etableras med förväntningarna på våra ungdomar från näringslivet. Vi kan också ge dem en större inblick och förståelse i hur det är att arbeta, driva företag, vara ute på marknaden än vad skolan eller en kort praktikplats kan ge, säger Elisabeth Lundberg.
En elev som deltog i mötet var Zwaye Stec som går sista året på hotell- och turismprogrammet. Hon tyckte att samtalsklimatet var bra under gruppdiskussionerna.
– Det var inget judgment från något håll. Jag känner att mina åsikter och vad jag tyckte togs med.
Hon menar att det var en ögonöppnare att få höra vad personer som redan är ute i arbetslivet tycker och tänker och vilka förväntningar de har på ungdomar som snart ska börja jobba.
– Jag hoppas att det fortsätter och att vi har mer såna här möten så att nya idéer och nya perspektiv kan tas upp och att någon form av positiv ändring kan förekomma, säger Zwaye Stec.
Zetterbergsgymnasiet är den nyaste av Eskilstunas kommunala gymnasieskolor. De moderna och nyrenoverade lokalerna i centrala Eskilstuna användes tidigare av Mälardalens högskola. Längre tillbaka i tiden huserade Fil-Öbergs verktygsfabrik i byggnaden. Skolan är döpt efter företagsägaren och donatorn Jeanette Zetterberg som levde mellan 1782 och 1867. Rektor Marie Mulvad Fransson hoppas att mycket av det som den nystartade gymnasieskolan gör ska innebära att nya traditioner etableras.
– Zetterbergsgymnasiet skriver historia nästan varje dag, säger hon.
Marie vill exempelvis att den gemensamma träffen med deltagare från skolans alla tre branschråd ska bli årligt återkommande. De enskilda branschråden träffas cirka två gånger per år.
– Det är många människor här i Eskilstuna som vill vara med och forma våra ungdomar och tycker att det här är viktigt och det gör mig riktigt stolt över staden. Det finns ett motto att 'Eskilstuna gör vi tillsammans' och det får jag bevis på om och om igen.
– Det är otroligt värdefullt och det ger en inspiration till hur vi utformar våra program och hur vi utformar våra kurser.