I stort sett hela Bibliotekstorget var uppdukad med allt från Naturskyddsföreningens bästa tips på fladdermusholkar till Energi och Miljös utdelning av gratisprover på komposterad jord och diverse fröpåsar.
– Du kan lämna in dina sopor hos oss, och samtidigt passa på att köpa hem prima matjord på en och samma resa, säger Kent Briby, som är produktionschef på Lilla Nyby. Är inte det miljötänk, så säg.
I varje stånd, på varje utflykt, presenterades bra idéer.
Personalen från AMA fanns på plats och visade hur man med en gammal konservburk, en bunt torkad vass och en sekatör kan skapa ett hem för vilda bin.
Teamledaren Olle Philipsson håller upp det färdiga resultatet och tipsar en ung man att han gärna får boet, om han i gengäld lovar att placera den på en ostörd del av en varm södervägg.
– Vill du göra samma sak i lite större skala så använder du lastpallar och inreder dem.
I en annan del av torget återfanns Sveriges konsumenter och informerade om att vår textilkonsumtion i västvärlden måste besinnas.
– Enligt Naturvårdsverket handlar vi femton kilo textilier varje år. Och det är inte hållbart, säger Anna-Lisa Persson på Sveriges konsumenter.
Annars hade FN proklamerat att årets tema för miljödagen är önationer.
– Det har vi lite svårt att anknyta till så vi valde stadsodlingar, säger Maria Ståhl, som är samordnare på Eskilstuna kommun, och dirigerade i väg alla nyfikna på stadsodling till bussade turer till Lagersberg, eller också på en guidad tur som leddes av Lena Engelmark Embertsén från Högtorps gård i Mellösa som tipsade om den många gånger outnyttjade resurs som ogräs är.
Hon pekade på mängder med godsaker som med fördel kan ingå i människans näringsintag, som kirskål och brännässlor, våtarv (eller kycklingsgräs) och svinmålla.
Viktigt dock att veta vad man gör, underströk Lena. Du måste vara rädd om dig, du får aldrig chansa på att det nog troligen handlar om en champion.
Annette Fjeldstad från Eskilstuna kommunfastigheter tog på sig ciceronens roll och tog med sig en busslast med intresserade på en resa till Lagersberg.
Hon vet att berätta att intresset för egna odlingar har vuxit markant i Eskilstuna på bara några få år.
Kommunfastigheter lånar ut pallkragar till alla dem som vill pröva på att själv odla och har bara i år lånat ut 47 stycken.
Men nere på Bibliotekstorget kunde man också visa prov på hur man kan odla i mindre format ändå.
– Det kan räcka med att du har en balkong, eller till och med bara fönsterbrädor så kan du odla, säger Maria Ståhl.