Hållbarhet viktigt för Sparbanken Rekarnes nya vd

Annika Helg har tagit över som vd för Sparbanken Rekarne i ett läge när banken går bättre än någonsin tidigare. Hon vill bygga vidare på framgången genom att satsa ännu mer på hållbarhet.

Annika Helg tillträdde som vd för Sparbanken Rekarne den 6 april.

Annika Helg tillträdde som vd för Sparbanken Rekarne den 6 april.

Foto: Pressbild

Eskilstuna2021-05-20 18:22

– Jag brinner väldigt mycket för kund och affär. Det bubblar otroligt mycket i Eskilstuna nu med allt som händer i näringslivet, säger Annika Helg. 

Hon tillträdde som vd i början av april precis efter att banken under perioden januari till mars gjort sitt hittills bästa kvartalsresultat. Enligt delårsrapporten har ökade IT-kostnader kunnat mötas tack vare att man lyckats ställa om från fysiska till alltfler digitala möten. Affärsvolymen, som är ett mått på kundernas totala sparande och lånevolym, uppgick till 47 miljarder kronor, vilket var nästan 4 miljarder mer än året innan. 

– För mig handlar det om att bygga vidare på den i grunden väldigt framgångsrika affär som Sparbanken Rekarne har och att tillsammans med mina erfarenheter ta den till en ny nivå, säger Annika. 

Hon kommer från en lång karriär på storbanken SEB. Hon började på SEB:s kontor i Eskilstuna för 23 år sedan och hennes sista uppdrag var som regionchef med ansvar för 22 kontor i fem län. När hon fick frågan om hon ville bli vd för Sparbanken Rekarne var hon redo att ta nästa steg i karriären.

– Var sak har sin tid och jag tror att corona är någonting som fått många att reflektera över hur man lägger sin tid. Mitt tidigare jobb har inneburit väldigt mycket resor. Det är klart att när man då får möjligheten att axla en roll lokalt på en väldigt framgångsrik sparbank och också ta plats i näringslivet så är det väldigt intressant. 

Sparbanken Rekarne ägs till 50 procent affärsbanken Swedbank och till 50 procent av Sparbanksstiftelsen Rekarne. Annika tycker att den lokala förankringen är viktig. Stiftelsen delar ut bidrag till bland annat näringsliv, idrott och kultur. 

– De sista åren har vi gett tillbaka 300 miljoner kronor till Eskilstuna och Strängnäs kommuner. Att bidra lokalt och ge tillbaka så mycket pengar fanns inte på samma sätt i min gamla värld. Att vi bidrar med så mycket till kommunerna är en jättestyrka som jag tror att vi kan göra mer av och som bidrar till hållbara kommuner. 

undefined
Annika Helg

Sparbanken Rekarne är marknadsledande i Eskilstuna, Strängnäs och Mariefred. Annika vill att banken ska bibehålla den styrkan och menar att bankens starka lokala förankring är en konkurrensfördel. 

– Sparbanksidén är för mig hållbar i sig genom sitt lokala engagemang och bidrag.

Annika menar att kunderna förväntar sig att banken ska bidra till att hela näringslivet utvecklas i en mer hållbar riktning. 

– Vi behöver alla bidra till ett hållbart näringsliv och ett hållbart klimat med allt vad det innebär, säger hon och fortsätter: 

– Det finns idag företagare som är framgångsrika inom hållbarhet i Eskilstuna, Strängnäs och Mariefred. Om fler kan få ta del av det nätverket kan man bygga vidare på det som de redan har gjort. 

Hon menar att hållbarhet även är en fråga om att kunna attrahera alla olika sorters kunder. 

– För mig handlar hållbarhet om att man försöker spegla samhället i stort. Det är inte bara en fråga för Sparbanken Rekarne utan det är nog en fråga för hela samhället.

Annika menar att hon har en coachande ledarstil. 

– Laget är för mig alltid större än jaget. Jag behöver som ledare ta tillvara på allas styrkor och skapa förutsättningar för att vi som lag tillsammans lyckas i det vi gör. 

Sparbanken Rekarne har kontor i Eskilstuna, Strängnäs och Mariefred. Annika tror att de fysiska kontoren har en framtid även i en värld som blir alltmer digitaliserad. 

– Det mänskliga mötet kommer alltid att vara viktigt, även efter corona. Vi kommer att vilja prata med en person i ett fysiskt möte eller ett möte via Teams vid till exempel rådgivning när vi köper vårt hus eller när vi gör en pensionsgenomgång. Vissa saker kommer vi att vilja göra digitalt därför att det är enklare. Det kommer inte att vara antingen eller.

Konjunkturen förbättrades under det första kvartalet trots en tredje smittvåg och nya virusvarianter, enligt Sparbanken Rekarnes delårsrapport. Banken ser därför ljusare på framtiden.

– Vissa branscher har haft det väldigt, väldigt tufft medan vissa branscher berörts mindre. Vi ser inte att det är kris på grund av pandemin just nu, men beroende på hur länge den pågår kanske vi inte fullt ut sett alla konsekvenser av den än. Vi ser att det i grunden är ett välmående näringsliv, säger Annika.

Hon vill ge en eloge till kommunen och näringslivet i Eskilstuna som har lyckats få så många etableringar till staden. 

– De här företagen ger ju arbetstillfällen. I min gamla roll hade jag ansvar för andra städer som hade logistikcenter och som inte alls har lyckats på samma sätt som vi har gjort.  

Hon tycker även att det är positivt att Mälardalens högskola ska bli universitet.

– Det kommer att vara ytterligare lite grädde på moset. En universitetsstad som ligger så nära Stockholm som vi gör kommer att attrahera väldigt mycket studenter. Vi vet ju hur bostadsmarknaden ser ut i Stockholm. Sammantaget skulle jag säga att det bubblar. 

Annika Helg

Yrke: Vd Sparbanken Rekarne. 

Bakgrund: Har jobbat 23 år på SEB. Innan hon slutade var hon regionchef för Region Öst med ansvar för 22 kontor i fem län. 

Bor: Hällberga utanför Eskilstuna.

Familj: Mannen Jimmy och de vuxna barnen Maria och Emil. 

Fritidsintressen: Umgås med familj och vänner. Träning. Djur och natur. Resor. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!