Det är andra gången som hållbarhetsfestivalen hålls på återbruksgallerian i Folkesta. Den arrangeras tillsammans med Eskilstuna Folkhögskola, Studiefrämjandet och Naturskyddsföreningen.
– Första året hade vi temat klimatsmart matprat. Då handlade det om matens väg från jord till bord. Det var jättekul och mycket folk. Vi har ganska många matproducenter i trakten, så det var relativt enkelt att få ihop utställare, säger Anna Bergström, centrumledare på Retuna.
Med lördagens tema "hållbart mode" har det inte varit lika enkelt.
– Vi har upptäckt att modeindustrin är svår att prata hållbarhet med. Själva affärsidén handlar ju om att producera nytt och sälja. Men nu har vi äntligen fått ihop tillräckligt många utställare, säger hon.
Arrangemanget håller på mellan klockan 10-15. Inledningsvis hålls en sytävling där besökarna på en timme ska sy en kasse av gamla kläder.
Gnesta-designern Johanna Törnqvist ställer ut sina alster som utgår från ett intresse för alternativa material. Hon har bland annat uppmärksammats för en klänning gjord av gamla chipspåsar.
– Vi vill att folk ska se att det behöver inte vara fult att bära återanvända kläder och textilier. Det kan faktiskt vara high fashion. Du kan vara lika snygg, om inte snyggare, genom att handla klimatsmart, säger Anna Bergström.
Forskaren Lars Hedengård från Borås Textilhögskola kommer att föreläsa om framtidens bruk av textilier. Det blir även panelsamtal med designers, forskare och kommersiella kedjor om hur det hållbara modet ser ut i dag.
Flera utställare är bokade, bland annat H&M.
– De visar upp ett koncept som utgår från att förlänga livet på kläderna genom bra klädvård men också att lappa, laga och fixa till det du redan har, säger Anna Bergström.
Dagen avslutas med en stor modevisning där elever från S:t Eskilsgymnasiets frisörprogram stylar modellerna till catwalken. Här är designen gjord av Stadsmissionens Secondhand, REWew8, Recycle Design: Freeshop, Axelinas, SYR design UF, Ida Ericsson, Båvens Spinnhus, ReModa och For You.
Veckan efter, fredagen den 3 maj, anordnar Länsstyrelsen en klimatdag på Retuna i samarbete med Region Sörmland och Energikontoret Mälardalen.
– Bakgrunden är att vi ska uppdatera vår klimat- och energistrategi. Detta är ett försök att samla länets aktörer och skapa motivation och inspiration i den svåra klimatfrågan. Vi kommer att hålla en workshop mot slutet av dagen där vi vill fånga upp olika förslag till åtgärder. Det kommer hjälpa oss väldigt mycket i vårt arbete framöver, säger Olivia Gustafsson, klimatstrateg på Länsstyrelsen.
En rad olika gästtalare har bjudits in, bland annat föreläsaren Mattias Goldmann från tankesmedjan Fores som kommer att föreläsa om varför klimat är lönsamt.
Där återfinns även Björn Wiman, kulturchef på Dagens Nyheter, och Martin Wetterstedt från Uppsala universitet som ska prata om vad koldioxidbudgeten för Sörmland innebär.
– Den föreslår att vi ska minska våra koldioxidutsläpp med 16 procent varje år fram till och med 2040. Allt hänger ihop med planen om att uppnå det nationella målet om noll nettoutsläpp av växthusgaser år 2045, säger Olivia Gustafsson.