Hälsofarlig läsk såldes i Eskilstuna

Minst 10 000 burkar läsk med sedan drygt tio år förbjudet färgämne har sålts i Sverige. Två leveranser hamnade i Eskilstuna.

Fanta Soda Kem innehåller det förbjudna färgämnet E 143 och får inte säljas i Sverige och övriga EU.

Fanta Soda Kem innehåller det förbjudna färgämnet E 143 och får inte säljas i Sverige och övriga EU.

Foto: Fredrik Sandberg/TT/Livsmedelsverket

Eskilstuna2020-06-17 11:06

Läsk av märket Fanta Kem Soda har funnits på den svenska marknaden sedan 2019. Läsken som även kallas Fanta Cream Soda förekommer i såväl burkar som flaskor och är tillverkad i Vietnam. Partiet kom till Sverige via en grossist i Polen. 

Utöver Eskilstunabutiken som fick leveranser i september samt oktober, ska drycken även ha sålts till butiker i Katrineholm och Oxelösund.

Livsmedelsverket har nu slagit larm till berörda miljökontor efter att Fanta Kem Soda visat sig innehålla det förbjudna azo-färgämnet E 143, patentgrönt. Ämnet som varit bannlyst sedan 2009 används inte bara i livsmedel utan även i kosmetika och betraktas som hälsovådligt. 

Den aktuella läsken innehåller även det syntetiska färgämnet E 102 (Tartrazin) utan obligatorisk varningstext om att det kan ha negativ effekt på barns beteende och koncentration. Enligt miljökontoret i Eskilstuna kan det även påverka andningen hos både barn och vuxna.

Den svenska importören Sanjogruppen i småländska Markaryd beklagar det inträffade. Henrik Hellström, försäljningsansvarig för bolaget konstaterar att flera missar har gjorts.

– Vi köper av en leverantör i Polen och det första felet gjordes där. För två veckor sedan meddelade vi alla kunder som vi levererat till att vi återkallar produkten och köper tillbaka läsken. Det finns dock kunder, grossister, som sålt den vidare i sin tur. Vårt ansvar sträcker sig bara ett led uppåt och ett nedåt, säger han.

Hur många burkar och flaskor som redan konsumerats är inte känt.

– Vi sålde till cirka 15 butiker men hur många som sålt vidare till andra butiker eller som redan druckits av konsumenter vet jag inte, säger Henrik Hellström.

Magdalena Goczkowska på miljökontoret i Eskilstuna säger att Eskilstunabutiken som hade Fanta Kem Soda i sortimentet agerade korrekt när man uppmärksammades om felet.

– De plockade bort läsken från butiken så fort de fick information från sin leverantör. Det var främst glasflaskor som såldes i Eskilstuna, säger hon.

Azofärgämnen förbjöds i Sverige på 1980-talet men genom EU-inträdet 1995 togs förbudet bort.  Ämnets negativa effekt på människor påverkas av flera faktorer och överkänslighetsreaktioner drabbar främst dem som redan har någon form av allergi. Vanliga symtom är hudutslag. Andra symtom som astma, nässelfeber och eksem har också rapporterats, enligt Livsmedelsverket.

När läsk och godis har väldigt starka färger finns det alltid anledning att vara försiktigt, tipsar livsmedelsinspektör Magdalena Goczkowska. Hon skulle gärna se att fler läser innehållsdeklarationer och sätter sig in i vad färgämnen och andra tillsatser i livsmedel faktiskt innehåller.

– Ser man exempelvis godis i jättestarka färger så ska man se det som en varning och åtminstone ta reda på vad det innehåller. De flesta blir istället förtjusta när de ser färger och tänker inte på riskerna, säger hon.

Coca-Cola European Partner Sverige AB som licenstillverkar Fanta i Sverige berörs bara indirekt av händelsen.

– De produkter som vi tillhandahåller på den svenska marknaden är säkra och uppfyller EU:s och Livsmedelsverkets regelverk. Ibland förekommer import och försäljning av produkter som tillverkats utanför EU och som inte uppfyller nationella regelverk. Det är beklagligt och är givetvis inte bra för vårt varumärke, säger Frida Keane, kommunikationschef på Coca- Cola.

Färgämnen i livsmedel

Färgämnen används för göra livsmedel mer tilltalande och ge färg åt färglösa produkter. Förutom naturliga färgämnen, som utvinns från animaliska eller vegetabiliska produkter, finns även syntetiska och halvsyntetiska. Därtill används även metaller eller metallföreningar.

Syntetiska färgämnen framställs helt på kemisk väg och de halvsyntetiska genom kemisk behandling av naturligt förekommande ämnen.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!