Han bevakar Sverige för en världspublik

Johan Sennerö från Eskilstuna arbetar som reporter på nyhetsbyrån Reuters och skriver om svenska nyhetshändelser på engelska för en internationell publik.

Webb Johan Sennerö.jpg

Webb Johan Sennerö.jpg

Foto:

Eskilstuna2015-10-19 06:30

Johan Sennerös arbete kan handla om allt från att skriva om den senaste boken om Lisbeth Salander till att följa det senaste inom den svenska politiken. När Decemberöverenskommelsens fall var ett faktum sattes ett stort maskineri igång på nyhetsbyrån Reuters.

– Det var ett sådant tillfälle då vi fick lägga allt annat åt sidan. Plötsligt var den politiska stabiliteten i gungning. I och med vi är en nyhetsbyrå ska vi vara först med allting. Det är tajta tidsscheman och väldigt hög stress ibland.

– Men det är det roliga med journalistiken - att det händer saker och att du får vara med där det händer.

Som reporter på Reuters i Sverige bevakar Johan Sennerö svenska nyhetshändelser framför allt för andra mediebolag och internationella kunder inom bank- och försäkringsbranschen. Förutom artiklar levererar Reuters bilder och tv-material över hela världen.

– Vi skriver om de händelser som har internationellt intresse och alla artiklar skrivs på engelska.

Han är en av 15 medarbetare på Stockholmskontoret, men har omkring 2 000 journalistkollegor runtom i världen som också arbetar för Reuters.

– Fördelen med Reuters är att det är så stort med fantastiskt mycket kompetent folk. Samordningen fungerar bra och det gör det lättare att få en bredare internationell touch på händelserna. Men nackdelen är också att det är så stort. Ibland kan det kännas en aning byråkratiskt.

Johan Sennerö är född och uppvuxen i Ekeby utanför Eskilstuna. Efter naturvetenskaplig linje på S:t Eskils gymnasium och jobb på dagis i ett år flyttade han till Göteborg för att studera. Hemifrån hade han med sig ett politiskt intresse som ledde honom in på studier i statskunskap.

– Både pappa och mamma var politiskt aktiva och pappa satt i kommunfullmäktige. Vi pratade mycket politik hemma och det har alltid varit ett stort intresse.

Efter ett par år i Göteborg lockade Stockholm och studier i framför allt nationalekonomi. Totalt blev det åtta år på universitetet, varav sex år på heltid. Johan Sennerö trivdes i universitetsmiljön, så mycket att han ett tag funderade på en akademisk karriär, men en slump ledde honom in på en journalistkarriär.

– På en fest träffade jag en kille som jobbade som Sverigekorrespondent åt Wall Street Journal. Vi snackade och han tyckte att jag borde börja skriva. Så fick jag vara praktikant hos honom.

Praktiken banade väg för ett extraknäck som frilansare hos Finanstidningen.

– Jag skrev fastighetsstorys, några varje månad, samtidigt som jag skrev på min uppsats i nationalekonomi.

Efter en lunch för lite drygt 14 år sedan med dåvarande redaktionschefen på Reuters i Stockholm lyckades Johan Sennerö, som han själv uttrycker det, tjata till sig ett jobb som reporter på byrån. Utan en klassisk journalistutbildning har han lärt sig hantverket genom att arbeta.

Föräldrarna bor kvar i Eskilstuna och Johan Sennerö besöker sin gamla hemstad med jämna mellanrum.

– Jag håller lite koll på vad som händer i Eskilstuna, hur det går för Guif och att det har gått bra i damallsvenskan. Och jag brukar besöka Stadsbiblioteket som jag tycker är ett utmärkt bibliotek.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om