Han har gett 48 liter blod på 32 år

Kenth Wallbom har lämnat blod sedan mitten av 80-talet och ser det som en självklar sak att göra.

Drag Blodgivare MA.jpg

Drag Blodgivare MA.jpg

Foto:

Eskilstuna2015-08-24 05:30

– Man kan hjälpa till så mycket man kan, jag kan ju hamna i en situation där jag själv behöver blod, svarar Kenth Wallbom från Eskilstuna, på frågan om varför han lämnar blod.

Kenth Wallbom har kommit till blodcentralen på Mälarsjukhuset sedan 1983. Han kommer hit en gång i kvartalet och i dag är hans 107:e gång att lämna blod. Sammanlagt har han alltså gett drygt 48 liter blod. Kenth Wallbom jobbade tidigare som elektriker i närheten vilket gjorde det smidigt att komma förbi och lämna blod.

– Det var en kompis som tog med mig hit första gången och sedan dess har jag tagit med mig många kompisar. Stämningen är alltid på topp och alla är väldigt trevliga.

Läkaren Åsa Dahl Johansson berättar att de varje gång testar blodvärdet, kollar trycket och analyserar blodpåsen. Fem till tio minuter tar det att lämna 4,5 deciliter blod. I dag tar det fem minuter och sex sekunder att tappa Kenth Wallbom på den mängden. Vissa patienter får järntabletter efter att de har lämnat blod men det behöver inte Kenth Wallbom. Han reser sig lugnt och brukar gå ut för att ta några mackor, sedan känns allt som vanligt igen.

– Har man möjlighet att ge blod ska man göra det, det är en så liten sak man kan göra, rätt vad det är så är det blodbrist.

På vissa blodcentraler går det också att enbart ge plasma eller trombocyter. Det senare är blodplättar som gör att blodet koagulerar och på så sätt hejdar blödningar. Trombocyter behövs bland annat för att behandla leukemi. Blodet genomgår en cellseparator där blodet passerar så att bara trombocyterna skiljs ut. Redan nästa dag har du samma antal trombocyter som innan givningen.

Gunilla Ekström började ge blod som 18-åring och har lämnat trombocyter sedan 2000. Anledningen var enkel.

– Man räddar liv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om