Han jobbar gratis på sin sommarsemester

Ett friidrotts-EM är inget litet projekt. För att få allt att gå ihop finns hundratals frivilliga som hjälper till under veckan. En av dem är redan på plats.

Eskilstuna2015-07-13 18:26

På parkeringen utanför Ekängens friidrottsarena står blå baracker uppradade, i en av dem finns det tekniska informationscentret. De är länken mellan lag, ledare, funktionärer och tävlingsorganisationen. En av de cirka 550 volontärerna under junior-EM heter Patrik Taléus och till vardags är han inköpare av anläggningsmaskiner.

– Jag måste ju ha något att göra så jag inte är sysslolös på semestern, säger han.

Tillsammans med 13 andra utgör de teamet som jobbar i två skift från morgon till kväll hela EM. Här identifieras och registreras alla personliga redskap; kulor, spjut, släggor, diskusar och stavar. Redskapen måste märkas upp så att inga tappas bort eller står utan namn. Förutom att hålla ordning på spjut är det mycket pappersarbete. Om någon sätter ett nytt rekord måste en blankett fyllas i, vill någon göra en protest finns en blankett för det, en blankett för dopningskontroll och så vidare.

Vad kan gå fel?

– Allt! En stor svaghet är ju printers och kopiatorn som kan sluta fungera då vi håller på så mycket med papper, säger Patrik Taléus.

I ett och ett halvt år har volontärer och funktionärer rekryterats.

– Vi har en hel del och vi kommer att klara det här galant. Men det är alltid positivt med fler, säger Karin Movin, projektledare för JEM.

I eftermiddag kommer den stora anstormningen då majoriteten av lagen kommer till arenan. Men redan på måndagen kommer Tysklands teamledare Dietmar Chounard som själv kört skåpbilen 160 mil för att transportera lagets alla stavar till tävlingen. Namnet Tim Jaeger står på 16 av dem. Stavarna varierar beroende på höjd, väder, atletens vikt och hastighet.

För Patrik Taléus var det självklart att hjälpa till, han är vice ordförande i Eskilstuna friidrotts styrelse och sonen Johan tävlar i längdhopp.

– Det här är ett arbete för friidrotten i Eskilstuna, för att sätta den på kartan. Det skapar mer publicitet och större intresse för friidrott. Sedan har vi fått en upprustad arena också. Allt föreningsarbete bygger på ideellt arbete och att folk ställer upp. Min son, fru, svägerska och svärfar är också med, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om