Mattias Stjernström är elektrikern som sadlade om och blev företagsledare med tillräckligt starka visioner för att försätta berg. Han leder en koncern med ett 20-tal bolag, där Stjernströms el och entreprenad, Klara fastigheter, Be:energy (solenergi) samt Lineroom (stambyten) utgör ryggraden.
Sedan någon månad tillbaka så finns högkvarteret på en bakgård på Smedjegatan. En äldre industribyggnad med tillhörande uthus har blivit det kreativa nav där Stjärnström och hans medarbetare verkar. Och denna plats liknar inget annat.
– Vi vill inte vara mainstream. Vill hela tiden göra tvärtom, säger Stjernström.
Högkvarteret är så långt ifrån en traditionell kontorsmiljö man kan komma. På bottenvåningen möts besökare av en hemsnickrad receptionsdisk framför en stor graffitimålning. En trappa upp finns flera mötesrum och arbetsytor.
I det största rummet pumpar vatten ut från en kopparkran och bildar en bäck på golvet. Vattnet rinner från den ena sidan av rummet till den andra och passerar på vägen under ett stort mötesbord. Apples Steve Jobs blickar ner från en vägg.
– Vem skulle det annars vara, funderar Stjernström som i intervjun ett par gånger återkommer till Jobs idérikedom.
Rummet intill pryds av ytterligare en gigantisk graffitimålning. Den har budskapet "Det är insidan som räknas".
– Det är så vi ser det. Insidan är det enda som gäller, säger Stjärnström
Mitt på golvet står ett biljardbord och i ena ändan en soffgrupp modell större. Det hela påminner mer om en fritidsgård än en arbetsplats.
– Det här var en oslipad diamant och vi ville göra något vi kunde trivas i. Här finns delar av alla oss som arbetar här, säger han.
Den oslipade diamanten var i dåligt skick när Stjärnström köpte fastigheten. Många timmar gick åt att städa bort duvspillning. Långt innan duvorna flyttade in tillverkades den ökända militära "Snuskburken" i lokalerna.
Till sin hjälp hade de inredningskontoret Anca som för övrigt flyttat in i ett av husen på gården.
– För oss gällde att inte ta död på all deras kreativitet. Vi hjälpte dem att göra något konkret av alla idéerna, berättar Ancas Caroline Johansson.
När Mattias Stjernström har tagit plats i soffan tillsammans med medarbetaren Niklas Fagerström försöker herrarna förklara vad som driver dem och företagen framåt. De återkommer båda till begreppet socialt entreprenörskap. För dem handlar arbetet om att få människor att växa.
– Alla vi som finns här har något gemensamt. Vi vill göra något för andra människor, säger Stjernström och syftar även på de företag som finns i husen på gården. I ett av dem flyttar snart en tatuerare in.
Stjernström menar att hans roll i toppen av koncernen är att få medarbetare att hitta det de brinner för. För den som hittat sitt egentliga kall är ingenting omöjligt. Formell kompetens är inget som hyllas inom företagen.
– Det duggar inte jättetätt med högskolepoäng här, konstaterar Niklas Fagerström.
På sju år har koncernen vuxit till att omsätta runt 80 miljoner kronor och ha cirka 55 anställda. För Stjernström verkar just de siffrorna inte vara så väsentliga. För honom handlare det snarare om vad alla de kan åstadkomma tillsammans.
– Vi har alla barn som växer upp i den här staden. En dag vill vi lämna över något vi kan vara stolta över, säger han.