I framrutan på Suco Krcics bil sitter ett handskrivet papper: "Lappa inte min bil blindskalle" står det med stora bokstäver, och en pil pekar ner mot det giltiga parkeringstillståndet.
Suco Krcic jobbar som ordningsvakt i Gallerian i Eskilstuna och har månadsbiljett för att själv kunna stå i parkeringshuset när han arbetar.
‒Trots det har jag fått bilen lappad tre... nej fyra gånger de senaste åren. Jag har flera vänner och kollegor som råkat ut för samma sak. Det känns som om de satt det i system, säger Suco Krcic.
När han i slutet av maj fick den fjärde p-boten fick han nog och polisanmälde Q-park.
‒Jag frågade parkeringsvakten: 'Varför lappar ni bilar när de har giltigt tillstånd'. Han sa: 'Jag lappade bilen på grund av den texten lappen du har i framrutan'. Sedan ville han ändra sig och ta tillbaka p-boten men då sa jag nej och förklarade att jag tänkte polisanmäla honom.
Polisnmälan gjordes i början av juni och är rubricerad som "försök till bedrägeri" av anmälningsupptagaren, men någon förundersökning har inte inletts. I normalfallet låter polisen de som drabbas driva sina ärenden själva i tingsrätten.
‒Bolaget räknar väl med att många bara betalar. När vi jobbar i gallerian är det många som kommer fram till oss och är ledsna och tror att vi ordningsvakter sköter parkeringarna också. Det händer hela tiden. Jag uppmanar alla som får böter på det här sättet att göra som jag – polisanmäl!
Eftersom Suco Krcic har ett giltigt tillstånd avskriver Q-park alltid böterna när han skickar in kvittot med det giltiga kontrollnumret. Men processen är tidskrävande.
Q-parks vd Peder Stålberg tar kritiken på allvar, även om han inte känner till det polisanmälda ärendet.
‒Har man ett giltigt tillstånd och står rätt parkerad i övrigt ska man naturligtvis inte ha böter. Jag ska kolla upp det här. Har det gått till så är det allvarligt och det drabbar inte bara våra kunder. Det drabbar i så fall också oss i form av bad will, säger Peder Stålberg.