Han vill hjälpa unga att bli rika: "Inte svårt"

Simen Aannerud från Eskilstuna har alltid haft ett intresse för siffror. Nu föreläser han för unga om att spara. "Ju tidigare man börjar se över sin privatekonomi, desto bättre är det", säger han.

Simen Aannerud studerar sista året på ekonomiprogrammet vid Mälardalens universitet. Vid sidan av föreläser han för unga om sparande. Nu ger han sina bästa spartips.

Simen Aannerud studerar sista året på ekonomiprogrammet vid Mälardalens universitet. Vid sidan av föreläser han för unga om sparande. Nu ger han sina bästa spartips.

Foto: Madelene Hergils

Eskilstuna2023-09-09 09:55

22-årige Simen Aannerud pluggar nationalekonomi vid Mälardalens universitet. Han har alltid haft ett intresse för siffror, ett intresse som eskalerade och resulterade i att han köpte sina första aktier när han fyllde 18.

– Det kom ganska naturligt. Just ekonomi är en perfekt blandning av just siffror och av sådant som händer i Sverige och omvärlden, som exempelvis politik.

Men det riktiga intresset väcktes först ett år senare – mitt under pandemin.

– Jag gick fortfarande i gymnasiet då och det blev mycket hemmasittande. Jag ville ha något mer att göra så då snöade jag in mig på sparande och olika investeringar genom videos på sociala medier och Youtube.

– Sedan dess har det bara gått utför, eller uppför. Det beror på hur man ser på det, säger han och skrattar.

Simen Aannerud har inget konkret mål med sitt sparande. Han ser istället sparandet som en investering i framtiden som på sikt ska skapa frihet. 

– Eftersom jag inte vet vad jag vill göra om 10 eller 20 år vet jag heller inte om jag kanske behöver gå utan inkomst under en längre tid. Om jag har en stabil privatekonomi så vet jag även att jag har möjligheten att kanske starta ett företag eller jobba ideellt.

undefined
"Jag har inget konkret mål med mitt sparande mer än att spara för framtiden", säger Simen Aannerud.

Vid sidan av sina studier föreläser han om ekonomi på gymnasieskolor runt om i Eskilstuna – genom skolinformationsprojektet Ung privatekonomi. Bakom projektet står stiftelsen Aktiefrämjandet och syftet är att informera unga om privatekonomi och sparande.

– Vi föreläser om allt från sparande till pension och försäkringar – allt som kan påverka privatekonomin. Men nischat till ungdomar då det är gymnasieelever vi vänder oss till. Ju tidigare man börjar se över sin privatekonomi, desto bättre är det.

Vad är det vanligaste felet som unga gör när det gäller privatekonomi?

– Det är väl att man spenderar först och sparar sist, då blir det oftast inget sparande. Sparar man inte är man fast i att det är inkomsten man får i slutet av månaden som avgör hur mycket pengar att röra sig med.

Det är också vanligt att många unga inte vågar ta steget till att köpa fonder och aktier, något han tycker är synd.

– Alla kanske inte vill eller behöver göra det men jag tycker man ska testa i alla fall. Det är inte lika svårt som man tror och det är inget man behöver vara rädd för, säger Aannerud.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!