Elis tvätteri hade tidigare en restaurang som var öppen för utomstående, men den finns inte längre kvar. Lamassu och Paradise på Hejargatan används bara som festlokaler. AMA, Zero One Six och Hundcenter har caféer, men den som vill ha en stadigare lunch får bege sig till Tuna Park eller in mot centrum.
Kryddtillverkaren Nordic Spice flyttade förra året hem sin produktion från Spanien till sin anläggning på Hejargatan 20. Företaget hade sedan tidigare lager, kontor och produktutveckling i lokalerna. Företaget har i och med flytten samlat all expertis inom smaksättning under samma tak. Nordic Spice har idag ett studiekök där det bland annat anordnas event för aktörer i livsmedelsbranschen.
Företagets vd Daniel Björk har en vision om att skapa ett smakcenter i Eskilstuna. Han är även engagerad i ett pilotprojet som Eskilstuna kommun initierat i syfte att skapa en gemensam identitet för Vilsta industriområde. Vid möten med kommunens näringslivsutvecklare har det framkommit att många företagare tycker att en lunchrestaurang skulle bidra till att lyfta Vilsta industriområde.
– Företagen har många hundra anställda. Företagen får ibland besök, man vill gå ut och käka lunch och representera, säger Daniel Björk.
Nordic Spice har en lämplig lokal på företagets nedervåning som Daniel Björk eventuellt skulle kunna tänka sig att upplåta åt någon som vill driva en restaurang. Han uppskattar att det finns utrymme för cirka 30 sittande gäster. Utanför finns en yta som skulle kunna användas som uteservering. Som en delutmaning i pilotprojektet undersöker för närvarande studenter från Mälardalens universitet hur ett hållbart koncept för en lunchrestaurang i Nordic Spices lokaler skulle kunna se ut.
– Studenterna ska visualisera hur man kan få till en restaurang här i byggnaden, säger Daniel Björk.
Daniel Björk menar att en möjlighet kunde vara att maten tillagas med kryddor från Nordic Spice och att företagets fabriksförsäljning förläggs till restaurangen. Då kan gästerna först smaka på kryddorna och sedan köpa dem.
– Då får man det här smakcentret där man utvecklar och tillverkar produkterna. Sedan kan man äta och smaka dem och köpa dem med sig hem, säger Daniel Björk.