Handeln planerar för nya sedlar

Riksbanken har beslutat att modernisera sedlar och mynt. En orsak är att de nuvarande sedlarna behöver förses med nya säkerhetsdetaljer för att försvåra förfalskning.

Eskilstuna2015-09-09 06:00

Den 1 oktober kommer nya 20-, 50- och 1 000-kronorssedlar samt en ny valör, 200-kronorssedeln.

– Jag tror personligen att många kunder kommer uppskatta den nya valören, det är ju i dag ett ganska stort spann mellan våra valörer. Hur det faller ut återstår att se, säger Carina Palm, stormarknadschef på Coop Forum i Eskilstuna.

Sedelbytet innebär en period där flera olika sorters sedlar är i omlopp. Bengt Nilervall, betalansvarig på Svensk Handel, uppskattar att sedelbytet kommer att kosta handeln cirka en miljard kronor. Att uppgradera eller byta ut kontanthanteringssystem i butikerna beräknas gå på cirka 300 miljoner kronor.

Bengt Nilervall menar att sedelbytet kommer att medföra att den totala mängden sedlar och mynt i handeln ökar under en övergångsperiod.

– Man kan tänka sig att det finns rätt mycket pengar som har legat utanför systemet.

Han syftar bland annat på pengar som ligger i madrassen, bankfacket i eller utlandet, och som nu ska fram och in i systemet innan de blir ogiltiga. Den ökade sedelmängden kommer bland annat att innebära fler värdetransporter. Svensk Handel råder sina medlemmar att se över värdeskåpen och planera med värdetransportören.

– Uppsidan kan vara att det är rätt mycket pengar som ska fram och det är klart att det skulle kunna medföra en ökad omsättning i handeln.

Coop Forum i Eskilstuna kommer att utbilda sin personal kring de regler som gäller och hur kunderna ska informeras.

– Det blir en mindre teknisk kostnad för betalsystemet och informationsmaterial, men det är inga större belopp. De viktigaste insatserna handlar om information och utbildning så att mina medarbetare kan ge bra information och svara på kundernas frågor, säger Carina Palm.

Riksbanken har tagit fram en app som heter Kolla pengarna. Där kan man lära sig när gamla sedlar blir ogiltiga genom att spela sedelspelet eller utforska de nya sedlarnas säkerhetsdetaljer för att kunna skilja en äkta sedel från en falsk.

I september skickar Riksbanken ut informationsmaterial till butikerna. Det rör sig bland annat om ett informationskort som kassapersonal kan ha bakom kassan och ta fram när det kommer frågor från kunder. Riksbanken skickar även en broschyr med information om sedel- och myntutbytet till alla hushåll och butiker i Sverige.

De nya sedlarna har moderna säkerhetsdetaljer. Man kan se om de är äkta genom att vicka på dem. Man ser då bilder som skiftar färg och bilder som rör sig och växlar motiv.

– I vår butik har vi inte haft problem med förfalskade sedlar, men självfallet är det alltid bra att säkerheten höjs, säger Carina Palm på Coop Forum i Eskilstuna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om