Hittills i år har 249 män och 52 kvinnor i Eskilstuna blivit omhändertagna enligt lagen om omhändertagande av berusade personer, LOB, enligt polisen. När man blivit lobbad följer man med en polispatrull till arresten där man blir placerad i en av de elva tillnyktringscellerna, om inte polispatrullen gör bedömningen att man kan lämnas över i hemmet eller till sjukhus för vård.
Beror berusningen på narkotika blir man misstänkt för brott.
De kala tillnyktringscellerna, även kallade fylleceller, är bara några kvadratmeter stora. De innehåller en gul, brandsäker, madrass på golvet som är enkel att skölja av. På den ena av cellens fyra betongväggar finns ett täckt fönster. Vill man göra ett toalettbesök får man kalla på en arrestvakt som släpper in en på toaletten.
Men hur hamnar man egentligen här?
För att bli omhändertagen enligt LOB krävs att man är så pass berusad att man inte kan ta hand om sig själv eller är en fara för sig själv eller för andra.
– Det är hur man är i sin berusning som avgör om man blir omhändertagen eller inte. Inte om man gått över en viss promillegräns, säger Lina Boberg, tillförordnad gruppchef över stationsbefäl på polisen i Eskilstuna.
Faktum är att polispatrullen inte gör någon mätning, de omhändertagna behöver alltså inte blåsa i en alkoholmätare.
Många gånger ger polisen personen en chans att ta sig hem på egen hand, men trots det blir det inte alltid lyckat.
– Ofta ger man dem en, två eller kanske tre chanser att gå hem eller sätta sig i en taxi. Sedan ser man att de antingen går raka vägen in på krogen igen eller går åt ett annat håll än var de bor. Självklart kan det finnas personer där man känner på en gång att de inte klarar sig, men man försöker ge folk en chans att ta sig hem. Ibland går det inte så bra och de hamnar hos oss i slutändan ändå, säger David, som inte vill medverka med efternamn, på polisen.
– Det beror helt och hållet på om det finns någon som kan ta emot och ansvara för personen hemma, så det inte händer något. Polisen gör en bedömning av personens berusning och tillstånd. Om personen är utåtagerande eller aggressiv är det inte aktuellt att köra hem den, så det inte händer något mer hemma. Det är inte heller aktuellt om det finns barn i hushållet, säger Lina Boberg.
Beslutas det ändå att personen i fråga ska få följa med till polisstationen gäller samma regler som för den som har blivit gripen eller anhållen. I cellen får man till exempel inte ha på sig kläder där det finns möjlighet att skada sig själv eller andra.
Det görs även en förmansprövning där stationsbefälet beslutar om omhändertagandet ska bestå eller ej. Personen i fråga blir även tillfrågad om det finns några skador eller sjukdomar som måste tas hänsyn till.
– Just för att det ska bli en så enkel och bra rutin som möjligt gör vi exakt likadant, oavsett om du är lobbad, gripen eller anhållen, säger David.
– Det man får ha är ett par byxor och en tröja och kalsonger eller trosor. Kvinnor är tvungna att plocka av sig sin behå om de har en. Då är det givetvis en kvinna som är behjälplig i cellen om det behövs, säger Lina Boberg.
Mobiltelefon är heller inte tillåtet att ha med sig in i cellen för att inte kunna skada sig själv eller andra med den. Men polisen frågar alltid om den lobbade personen vill att de ska kontakta någon och berätta att den blivit omhändertagen. Det görs för att anhöriga inte ska bli oroliga.
– Om det är en ung person vi pratar om så skulle jag ändå säga att de flesta är benägna att hämta sitt barn, det går vi absolut med på, om vi gör bedömningen att han eller hon är lugn. Om personen är utåtagerande är det inte lämpligt, då kan det bli slagsmål i hemmet sen.
Det finns även de som inte vill att någon anhörig ska kontaktas.
– Det är lite olika. Vissa säger att de inte vill att vi ska kontakta någon, vissa som kommer in kan vara ledsna. Det har varit en jobbig kväll och de har hamnat hos oss där de inte vill hamna, säger David.
Vad är den vanligaste invändningen när ni omhändertar en berusad person?
– "Jag går raka vägen hem, jag lovar", säger Lina Boberg.
– ”Jag har inte druckit så mycket” eller ”Jag är inte full”, säger David.
I en tillnyktringscell får man sitta max åtta timmar, men oftast kortare än så om polisen bedömer att personen inte längre uppfyller kriterierna för en LOB. Det är tillsyn i cellerna minst en gång i kvarten, men ibland oftare. Då kollar arrestvakten till personen i cellen genom att öppna celldörren eller genom ett litet titthål.
Det kan även hända att det blir fullt i cellerna och de lobbade behöver dela, något som är högst ovanligt. Då delar aldrig en man och en kvinna samma cell, eller en lobbad och en gripen. Högst tryck är det under helger, då kan det vara fullbelagt.
– Vi har vissa som är återkommande. Men en fredag eller lördagnatt är det en del engångsbesökare, så det är väl både och skulle jag säga. Vissa är här en gång och aldrig mer och sedan är det de som kommer mer frekvent, det är jätteolika, säger Lina Boberg.
Även ålders- och könsfördelningen kan variera, men enligt statistik från polisen har det övervägande varit män som blivit lobbade under 2022 och 2023. Under förra året blev 804 män omhändertagna enligt LOB, samt 144 kvinnor.
Att bli lobbad innebär inte bara att man hamnar i en tillnyktringscell några timmar och sedan är fri att gå. Det kan även leda till andra konsekvenser.
– Man får inte en prick i registret, men det registreras när man blir lobbad. Har man till exempel körkort och blir lobbad fler än två gånger skickas man till myndigheter för en utredning om nykterhetsopålitlighet och körkortet kan ifrågasättas. Det gäller även om man har vapenlicens eller ansöker om körkortstilstånd eller vapenlicens, säger Lina Boberg.
David fyller i:
– Det är samma sak om du har barn under 18, då registreras det hos socialtjänsten när du blir lobbad.
Innan de lobbade personerna får lämna arresten erbjuds de hjälp för sina alkoholproblem.
– Det är ytterst sällan jag har hört att någon har tackat ja till hjälp, säger David.
Vad tror ni att det kan bero på?
– Eventuellt att man skäms eller känner att man kan lösa det själv, säger Lina Boberg.
– Eller att man kanske inte inser att man har ett missbruk, så kan det också vara. Det är en ren gissning, säger David.
När en person har lämnat sköljs cellen ur – sedan är den redo för nästa person som ska använda den.