Här finns mängder av nyproducerade mindre lägenheter

Projekt Valsverket är snart i mål med sina nyproducerade hyreslägenheter. Willhems vision var många små lägenheter till rimliga priser, bland annat för att studenterna på Mälardalens universitet, MDU, ska kunna bo bra och nära.

"Vill man flytta hemifrån så är det här ett prisvärt och bekvämt boende med hög standard, mitt i stan", menar Charlotte Traneus, projektledare för Valsverket.

"Vill man flytta hemifrån så är det här ett prisvärt och bekvämt boende med hög standard, mitt i stan", menar Charlotte Traneus, projektledare för Valsverket.

Foto: Niklas Holm

Eskilstuna2023-09-17 12:20

Bara ett stenkast bort från nybyggda MDU har kvarteret Valsverket vuxit upp under de senaste åren. Nu står snart den tredje och sista delen klar för inflyttning, och den erbjuder mängder av små lägenheter.

– Ingen har sett den här visningslägenheten innan, vi har premiärvisning av den nästa helg, säger Charlotte Traneus, projektledare för Valsverket, när vi närmar oss dörren till en av de nya lägenheterna.

undefined
Visningslägenheten är avspärrad inför visning men tidningen fick en exklusiv visning ändå.

Hon förklarar att de tidigare etapperna endast hade åtta enrummare att erbjuda.

– Nu har vi 66 ettor samt tre 1,5 rum och kök. Ettorna har flera yteffektiva planlösningar, den minsta är 28 kvadratmeter och har en månadshyra på 5 425 kronor.

Charlotte Traneus tittar på skisserna över den tredje etappen och berättar att ettorna har ytor på upp till 34 kvadratmeter. Visningslägenheten vi går in i ligger på 28 kvadratmeter.

undefined
"Ingen har sett den här visningslägenheten innan, vi har premiärvisning av den nästa helg", säger Charlotte Traneus, projektledare för Valsverket.

– Den fungerar för många olika personer, allt från unga som vill flytta hemifrån till äldre som vill bo i en ny lägenhet med tillgång till hiss.

Hon tycker att hyreslägenhet är en flexibel boendeform.

– Du har inte lika stort ansvar som i en bostadsrätt och i det här fallet får man allting nytt här. Sen behöver du inte lägga in alla dina besparingar du har i boendet. Man behöver heller inte budgetera för att något oväntat ska hända, pajar kylen så ordnar fastighetsägaren det i en hyreslägenhet.

undefined
Badrummet har duschkabin.

Traneus ser det som en unik chans för de som vill bo mitt i centrum, i en nyproducerad lägenhet.

– Valsverket ligger ju väldigt nära MDU, för de som studerar där är det här ett drömboende. 

I de två första etapperna släppte de sammanlagt 184 lägenheter, nu kommer 153 ut näst intill samtidigt.

– De första två etappernas lägenheter är fullt uthyrda av oss. Inflyttning av de första hyresgästerna i etapp tre är redan på måndag.

undefined
Måndagen den 18 september flyttar de första hyresgästerna in i den tredje och sista etappen i projekt Valsverket.

Hon berättar att några ettor blir inflyttningsklara nu i september och resten i början av oktober. De sista lägenheterna som blir klara är de i radhusen intill, men där är bostäderna större.

– Vill man flytta hemifrån så är det här ett prisvärt och bekvämt boende med hög standard, mitt i stan. Här får man bland annat ett helt nytt Marbodalkök med bra vitvaror från Electrolux. Om man jämför med vad man får om man hyr en äldre, befintlig lägenhet, så får man väldigt mycket för pengarna här.

undefined
Kök från Marbodal med vivaror från Electrolux.

Hon förklarar att de har lite olika hyror på lägenheterna.

– Till exempel om lägenheten har en uteplats eller ett bättre läge i huset. Men skillnaden är egentligen inte speciellt stor.

Det är inte bara på Valsverket det ploppar upp en massa nya smålägenheter i de centrala delarna av Eskilstuna.

undefined
Kfast bygger 189 bostäder vid Slottsskolan

Kfast har även de många små lägenheter på gång, med inflyttning i mars 2024. Vid Slottsskolan bygger de 189 nya lägenheter varav 119 av är ettor.

– Jag har svårt att se att Kfast kommer att kunna hålla samma hyresnivå när de går ut med sina nya ettor i mars nästa år. Våra hyror beslutades redan 2019 och både byggkostnader och hyresnivåer har ökat en hel del på fem år, men jag vet heller inte om eller när deras hyror är satta.

undefined
Podium bygger 108 bostäder i korsningen Drottninggatan och Rademachergatan

Fastighetsbolaget Podium bygger också nya bostäder i centrum, även de precis intill MDU. Projektet heter Fristaden och ligger i korsningen av Drottninggatan och Rademachergatan. Där ska 108 bostäder strax vara klara för inflyttning, av dessa är 24 stycken ettor på cirka 25 till 45 kvadratmeter.

undefined
Visningslägenheten är 28 kvadratmeter stor.

 

undefined
Charlotte Traneus, projektledare för Valsverket, tittar ut över innergården från visningslägenheten i ett av husen.

 

undefined
Hela projekt Valsverket sett från ovan.

 

undefined
Visningslägenheten sedd utifrån, den med blommor i fönstret.

 

undefined
Fastigheterna går i olika nyanser av blått.
Valsverket

Kvarteret får nytt liv med 337 nybyggda hyresbostäder med promenadavstånd till centralstationen.

Valsverket byggs i tre etapper:

80 lägenheter med inflyttning från maj 2022.

104 lägenheter med inflyttning februari 2023.

153 lägenheter med inflyttning september och oktober 2023.

Samtliga bostäder har förstahandskontrakt.

Storlekar på mellan 28 och 90,5 kvadratmeter, från ett till fyra rum och kök.

I Valsverket finns även fem lokaler för olika typer av verksamheter.

Källa: Valsverket.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!