Det var i tisdags kväll som Hanna Ekström satte sig i bilen med sin 14-årige son för att skjutsa honom till en kompis i Råbergstorp i västra Eskilstuna. Han skulle lämna tillbaka ett busskort och Hanna satt kvar i bilen när sonen försvann in mellan huskropparna.
– Det gick snabbt och när jag skulle tillbaka till bilen tänkte jag kolla om kiosken i området var öppen, säger 14-åringen.
Det var den inte, men på gräsytan intill stod en äldre kille som vinkade honom till sig.
– Han sa bara "kom vi ska snacka" och så ledde han mig till ett cykelrum precis intill. När vi kom in tog han fram något som såg ut som en pistol, gjorde mantelrörelse och sa "ge mig dina airpods och din telefon".
– Jag blev väldigt skakig och ganska rädd när han laddade pistolen så jag gav honom grejerna. Jag tänkte bättre det än – ja?
Rånaren tvingade 14-åringen att låsa upp sin telefon och logga ut ur sin molntjänst så att han kunde logga in i sin egen. På så sätt skulle det inte gå att spåra den stulna mobilen.
– Det tog en stund, jag vet inte hur länge. Efter det föste han ut mig och sa "ingen polis" innan han släppte mig.
14-åringen gick raka vägen till bilen där mamma Hanna väntade och berättade vad han utsatts för.
– Jag blev så jävla förbannad och delvis arg på mig själv att jag inte gått med honom. Jag ringde polisen direkt. Det tog knappt tre minuter innan de första blåljusen syntes.
– Vi fick väldigt bra respons från polisen och det märktes att de tog händelsen på stort allvar. Snart kom det ytterligare bilar och en hundpatrull, berättar Hanna Ekström.
Sonen fick sätta sig i en polisbil och lämna signalement, därefter visades han några bilder på potentiella gärningsmän. Det blev träff direkt.
Ganska snart uppstod misstankar mot en man under 20 år och därefter gjorde polisen en husrannsakan på hans adress i Råbergstorp. Han greps och anhölls senare under kvällen misstänkt för grovt rån och grovt vapenbrott.
– Vi fick samtal från polisen när vi var på väg hem där de berättade att de gjort vissa fynd och vi blev ombedda att beskriva hur sonens telefon såg ut, säger Hanna Ekström.
Hon är tacksam för polisens snabba insats, men samtidigt märkbart irriterad över att barn ska behöva utsättas för den här typen av brott.
– Nu gick det ju efter omständigheterna bra och det är bara prylar, men var finns föräldraransvaret? Alltså bara att ana att ens eget barn utsätter någon annas barn för ett rån borde få vilken vettig människa som helst att kontakta polisen.
– Jag tror det är läge att höja på ögonbrynen och börja ställa några frågor när ens barn kommer hem med nya telefoner och märkeskläder som veckopengen omöjligt kan räcka till, säger hon.
Det finns en stor variation av hur ungdomsrån går till. I vissa fall förekommer varken våld eller hot, medan det i andra fall används såväl hot som våld och inslag av förnedring. Ungdomar som utsätts för rån påverkas därför inte bara ekonomiskt, utan även psykiskt och fysiskt.
Dagarna efter händelsen i Råbergstorp har 14-åringen varit hemma från skolan. När tidningen träffar familjen är han lågmäld, men samtidigt samlad.
Hur mår du nu?
– Det är okej och jag har fått bra stöd från flera håll.
Känner du att du borde ha agerat på något annat sätt?
– Jag har funderat på varför jag bara inte gick därifrån när han vinkade mig till sig. Man ska nog inte vara för godtrogen.