Här tas flest med knark i Eskilstuna

De senaste åren har polisen tagit flest för narkotikabrott i Eskilstunas centrala delar. Men stadens utsatta områden ligger också i topp, visar geografisk statistik.

Störst risk löper knarkare att åka dit på gatorna i centrum. Därefter är stadens utsatta områden klart överrepresenterade. På vår sajt finns en interaktiv karta där du kan se antalet anmälningar per gata.

Störst risk löper knarkare att åka dit på gatorna i centrum. Därefter är stadens utsatta områden klart överrepresenterade. På vår sajt finns en interaktiv karta där du kan se antalet anmälningar per gata.

Foto: Google maps

Eskilstuna2022-04-16 08:02

Tidningen har fått ut geografisk data från polisen över alla anmälda narkotikabrott i Eskilstuna de senaste tre åren. Det är ett digert material med fler än 6 000 anmälningar om eget bruk, innehav, överlåtelse eller framställning av narkotika. 

Statistiken visar att narkotikabrott sker lite här och där i kommunen, med den största koncentrationen i Eskilstuna tätort.

Inte helt oväntat löper knarkare störst risk att åka dit i centrum. Under de senaste tre åren har polisen skrivit totalt 369 anmälningar om eget bruk av narkotika på och omkring Fristadstorget.

Utanför centrum är stadens utsatta områden klart överrepresenterade, med Årbygatan, Nyforsgatan och Karl Hovbergsgatan med 77, 67 respektive 64 anmälningar om eget bruk.

– Det här är ju de ställen där polisen gör flest personkontroller och där det därmed uppstår flest misstankar om narkotikabrott, säger Johanna Hamberg, gruppchef för polisens gatulangningsgrupp som inrättades i början av året.

Hon poängterar att materialet inte nödvändigtvis behöver säga så mycket om var det knarkas mest.

– Det behöver ju inte betyda att det är på Årbygatan, Karl Hovbergsgatan och kring Fristadstorget som man faktiskt brukar mest narkotika, utan det här är de platser där flest personer påträffas. Narkotika kan ju sitta i kroppen i flera veckor, säger Johanna Hamberg.

Hon fortsätter:

– Det skulle absolut kunna vara sådana ställen. Det är ju till exempel ett faktum att människor brukar narkotika i krogmiljö eller inför att de går på krogen. Det andra är ju att det handlar om utsatta områden, där tillgången till narkotika är större än i andra områden.

I kartan ovan kan du klicka dig runt och se vilka gator som är vanligast förekommande i statistiken. Den röda skalan motsvarar narkotikabrott för eget bruk, den lila står för innehav, den gula för överlåtelse och gröna för framställning av narkotika. Ju mörkare markering, desto fler anmälningar om narkotikabrott. Siffran invid varje markering visar hur många anmälningar som gjorts för just den gatan.

Den nya gatulangningsgruppen har gjort flera större beslag sedan årets början, berättar Johanna Hamberg. Bland annat 4,8 kilo cannabis, 5,5 kilo amfetamin och 261 gram kokain. 

Störst förvåning uttrycker Hamberg, som tidigare arbetat i Västmanland, över beslagen av kokain.

– Tillgången på just kokain verkar vara enormt stor. I alla fall i jämförelse med Västmanland. Det säger jag utifrån de beslag vi gjort. I Västmanland görs det i stället många fler amfetaminbeslag enligt min uppfattning. Men det kan ju också bara vara att vi hamnat i de miljöer där kokainet tar störst plats.

Anmälningsstatistiken berättar ingenting om vilka substanser som varit vanligast vid polisens personkontroller. Men en genomgång av domar och åtal under samma tre år ger vid handen att cannabis är vanligast, följt av amfetamin, kokain och olika typer av läkemedel.

I Eskilstuna görs årligen flera mätningar av halterna av olika narkotikaklassade substanser i avloppsvattnet. Vid tidigare mätningar har kommunen haft rekordhöga värden av cannabis, högre än någon annan kommun i landet. Under hösten 2019 uppmättes 286,3 doser per 1 000 invånare och dygn. Ett drygt år senare, i december 2020, noterades det hittills lägsta värdet med 16,6 doser och dygn. Vid den senaste mätningen, i början av januari i år, hade halterna ökat igen till knappt 75 doser per 1 000 invånare och dygn.

I kommunens skolundersökningar har andelen skolelever i nian som uppger att de vet hur de ska göra för att få tag på narkotika stadigt legat mellan 20 och 30 procent. Skrämmande högt, menar Johanna Hamberg.

– Det är höga siffror, och det gäller ju för alla samhällsklasser och alla bostadsområden, säger hon.

Fler anmälda brott

Antalet anmälda narkotikabrott har ökat i Eskilstuna de senaste tre åren. Enligt polisen är det främst ett uttryck för ökat fokus på denna typ av brott.

2019: 1536 (varav eget bruk 726)

2020: 2121 (898)

2021: 2516 (1 111)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!