Här är störst risk för skilsmässa efter kort äktenskap

Gift och bosatt i Eskilstuna? Då är tyvärr statistiken för ett långt och lyckligt äktenskap något sämre än på många andra håll. Eskilstuna landar på tionde plats bland Sveriges alla kommuner när det kommer till störst risk för skilsmässa. Men trenden att fler vill gifta sig ser ut att hålla i sig.

I drygt tio år i snitt håller de äktenskap i Eskilstuna som slutar med skilsmässa.

I drygt tio år i snitt håller de äktenskap i Eskilstuna som slutar med skilsmässa.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Eskilstuna2023-08-17 04:45

Det är företaget Lavendla begravning och juridik som har sammanställt data från SCB för de senaste 20 åren, över hur många människor som skiljer sig i Sverige och hur länge äktenskapen håller. Och det visar sig att det råder rejäla regionala skillnader i landet.

När det kommer till hur länge äktenskap varar innan de avslutas i skilsmässa placerar sig Sörmland på rikssnittet; drygt elva år. Men de gifta sörmlänningarna är näst sämst bland de 21 länen på att hålla ihop.

I Sörmland är det två kommuner som har både klart störst andel skilsmässor och kortast varaktighet för äktenskapen. I Eskilstuna skiljer sig nästan två av 100 (1,83 procent) äkta par, och deras äkta stånd varar i snitt i drygt tio år. Det placerar Eskilstuna på plats tio bland landets alla 290 kommuner.

undefined
I Sörmland är det två kommuner som har högst risk för skilsmässa i förhållande till andelen äktenskap; Eskilstuna och Katrineholm.
undefined
"Äktenskapen i Sverige har enligt statistiken varit betydligt längre i perioder av lågkonjunktur och pandemi. Om det är en slump eller beror på att det är ekonomiskt tufft att skilja sig är svårt att veta med säkerhet, men statistiken visar att det finns en viss koppling", säger Jakob Nordström, vd för Lavendla.

I Katrineholm håller äktenskapen ett år längre och 1,75 procent skiljer sig. Lägst andel spruckna äktenskap i länet har Trosa och Vingåker.

Störst risk för skilsmässa löper gifta par i Stockholm medan invånarna i Västerbottens, Jönköpings, och Kalmar län har lägst andel invånare som skiljer sig. I Kalmar håller makarna ihop i snitt nästan 13 år innan de skiljer sig, det är Sverigebäst.

Pernilla Parenmalm, kyrkoherde i Torshälla församling, gläds åt en positiv trend som ändå håller i sig efter pandemin.

– Jag märker att människor värnar om att få samla familj, släkt och vänner tillsammans för bröllop, dop och minnesstunder. Det är många som frågar efter den typen av gemenskap och vi tycker oss fortfarande se en ökning av dop och vigslar sedan restriktionerna släppte.

undefined
Pernilla Parenmalm, kyrkoherde i Torshälla församling önskar att folk tog hjälp med att rädda sina äktenskap lite snabbare. "Alla behöver stöttning, sök familjerådgivning, kyrklig eller världslig, det gör skillnad."
undefined
"En skilsmässa kräver egentligen inte mindre tid än ett äktenskap" menar kyrkoherde Pernilla Parenmalm.

Inom kyrkan märker man inte längre lika tydligt av att äktenskapen blivit kortare, som när prästerna förr medlade mellan par som fått äktenskapliga problem. Men Pernilla Parenmalm önskar att folk gav varann mer tid, och tog professionell hjälp, innan de gav upp som makar.

– En skilsmässa kräver egentligen inte mindre arbete än ett äktenskap. Man ska få till en ny tillvaro för barnen och få en annan typ av relation att fungera. Alla relationer kräver arbete och engagemang, att man ser och hör varandra. Och jag skulle önska att folk tog hjälp och gick till familjerådgivning lite fortare. Det skulle göra skillnad för skilsmässostatistiken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!