Det är företaget Lavendla begravning och juridik som har sammanställt data från SCB för de senaste 20 åren, över hur många människor som skiljer sig i Sverige och hur länge äktenskapen håller. Och det visar sig att det råder rejäla regionala skillnader i landet.
När det kommer till hur länge äktenskap varar innan de avslutas i skilsmässa placerar sig Sörmland på rikssnittet; drygt elva år. Men de gifta sörmlänningarna är näst sämst bland de 21 länen på att hålla ihop.
I Sörmland är det två kommuner som har både klart störst andel skilsmässor och kortast varaktighet för äktenskapen. I Eskilstuna skiljer sig nästan två av 100 (1,83 procent) äkta par, och deras äkta stånd varar i snitt i drygt tio år. Det placerar Eskilstuna på plats tio bland landets alla 290 kommuner.
I Katrineholm håller äktenskapen ett år längre och 1,75 procent skiljer sig. Lägst andel spruckna äktenskap i länet har Trosa och Vingåker.
Störst risk för skilsmässa löper gifta par i Stockholm medan invånarna i Västerbottens, Jönköpings, och Kalmar län har lägst andel invånare som skiljer sig. I Kalmar håller makarna ihop i snitt nästan 13 år innan de skiljer sig, det är Sverigebäst.
Pernilla Parenmalm, kyrkoherde i Torshälla församling, gläds åt en positiv trend som ändå håller i sig efter pandemin.
– Jag märker att människor värnar om att få samla familj, släkt och vänner tillsammans för bröllop, dop och minnesstunder. Det är många som frågar efter den typen av gemenskap och vi tycker oss fortfarande se en ökning av dop och vigslar sedan restriktionerna släppte.
Inom kyrkan märker man inte längre lika tydligt av att äktenskapen blivit kortare, som när prästerna förr medlade mellan par som fått äktenskapliga problem. Men Pernilla Parenmalm önskar att folk gav varann mer tid, och tog professionell hjälp, innan de gav upp som makar.
– En skilsmässa kräver egentligen inte mindre arbete än ett äktenskap. Man ska få till en ny tillvaro för barnen och få en annan typ av relation att fungera. Alla relationer kräver arbete och engagemang, att man ser och hör varandra. Och jag skulle önska att folk tog hjälp och gick till familjerådgivning lite fortare. Det skulle göra skillnad för skilsmässostatistiken.