Byggnaderna Eskilstunaborna älskar att hata

Eskilstunaborna älskar att diskutera saker och ting i lokala Facebookgrupper och i tidningens kommentarsfält. Det kan ofta handla om byggnader med speciella utseenden som på ett eller annat sätt skapar diskussion där Eskilstunabornas åsikter går isär. Nedan har tidningen listat några av dessa byggnader.

Glashuset är en väldigt omdiskuterad byggnad under de senaste åren.

Glashuset är en väldigt omdiskuterad byggnad under de senaste åren.

Foto: Rebecka Jonsson

Eskilstuna2023-10-14 08:03

– Det är en återkommande fråga när man bygger något nytt i en stad på olika platser så återkommer sådana typer av debatter, säger Mabel Pena Osorio, arkitekt och översiktsplanerare på Eskilstuna kommun.

Exempel på byggnader i stan som väckt debatt på sociala medier de senaste åren är Glashuset på Fristadstorget, Mälardalens universitet och Messingen på Drottninggatan.

Senast tidningen postade något på Facebook om Glashuset löd kommentarerna bland annat:

 "Ta bort det anskräpliga från vårt vackra torg".

"Skönt att bli av med det passar inte in på vårat torg hoppas kommunen förbjuder till nästa år".

– Jag har ritat och konstruerat det så att jag ska kunna plocka upp och ned byggnaden på ungefär en vecka. Det är så många delar som spelar in i hur den ser ut. Att den är två våningar, det är för att vi inte skulle behöva sprida ut oss så mycket på torget. Ändå har vi gott om platser. Det är så många faktorer som spelar in som de som är negativa inte förstår, säger restaurangens ägare Göran Pettersson.

Mabel Pena Osorio förklarar varför Glashuset tillåts ett tillfälligt bygglov på Fristadstorget trots att många av stans invånare inte gillar dess utseende.

– Glashuset skiljer sig inte jättemycket från liknande byggnader som man ställer tillfälligt på olika torg. I Örebro finns det sådana exempel också. Då brukar det vara sådana glaslådor som ändå tillåter folket att se igenom, säger hon.

En annan byggnad i Eskilstuna som uppmärksammats för dess utseende är Mälardalens universitet. Sedan den nya byggnaden upprättades har många hånat universitetets utseende. Det har bland annat uppmärksammats att byggnaden liknar en Finlandsfärja, något som MDU själva skrev på sin Facebooksida för några år sedan. 

"Vi har hört att vårt nya campus i Eskilstuna ser ut som en finlandsfärja. Liknelsen kanske inte är så tokig, med tanke på att resan mot ditt framtida jag börjar hos oss. Och inget ont om grannlandet, men här kan du ta dig till fler destinationer än bara Finland", skrev de.

undefined
Mälardalens universitet intill Eskilstunaån har liknats vid en Finlandsfärja.

I en omröstning av Arkitektupproret 2020 blev faktiskt MDU utsedd till en av de fulaste nybyggnationerna under 2020.

"En finlandsfärja har tagit sig upp för Eskilstunaån och lagt till invid de faluröda Rademachersmedjorna från 1600-talet", stod det bland annat i motiveringen.

– Det finns ett ganska nytt universitetshus i Uppsala som också kallas för Finlandsfärja. Jag vet att det finns ett hus som byggdes på 80-talet i Danvikstull i Stockholm, det kallades också Finlandsfärja. Det har väl att göra med mycket glas, metall, att det är lite spetsigt och det finns en riktning i huset. Då går väl associationer dit, jag tycker inte det är en så tokig association och den behöver absolut inte vara negativ, säger Peter Liljenstolpe, campuschef.

Blir man irriterad när folk påpekar och hånar universitetsbyggnaden?

– Nej, det kan man inte bli. Man gör ju ett ställningstagande när man väljer en design och utformning av en byggnad. Samtida arkitektur är ju alltid kontroversiell och det har den ju alltid varit. På 1700-talet så tyckte man att något annat såg helt knasigt ut. Det kan man inte bli arg på, det är bara roligt. Det är väl bättre att folk har åsikter än att man inte bryr sig, man blir ju nyfiken på att titta närmare på byggnaden.

Bakom Mälardalens universitet, lite längre upp på Drottninggatan, ligger ett relativt nytt lägenhetshus som kallas Messingen. Där går åsikterna minst sagt isär. 

"Fruktansvärt fult att klämma in dessa hus vid det gamla fina anrika husen i stan. Blir så ledsen bara", har en Facebookanvändare kommenterat. 

"Ett av stans häftigaste hus", skriver en annan.

undefined
Många på sociala medier stör sig på Messingen på Drottninggatan och menar att det vore bättre att ha kvar parkeringsytan som var där tidigare.

Mabel Pena Osorio, arkitekt och översiktsplanerare på Eskilstuna kommun, menar att även detta är ett av stans mest omdiskuterade hus.

– Det är en del i processen av stadens utveckling och dialog om hur staden ska se ut och hur jag ska identifiera mig med min stad. Vi bygger den tillsammans, med både dåtida och nutida arkitektur. Hur samtalar de med varandra? Och ibland skapar det debatt, säger hon.

Trots att det råder delade meningar om byggnaden vann Messingen 2019 Sveriges Arkitekter Sörmlands arkitekturpris.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!