"En utbränd husvagn, mossa, ogräs, begynnande träd som tränger fram genom asfalten, sönderkörda gatstenar, potthål så djupa att man får zick-zacka med bilen för att inte köra sönder den. Det ser kort och gott ut som en apokalyps."
Så lyder en del av motiveringen när Naturskyddsföreningen nominerar Årbyparkeringen till Sveriges fulaste parkering. Tillsammans med nio andra asfaltsöknar konkurrerar den om det föga åtråvärda priset.
Naturskyddsföreningen tycker att finalistparkeringarna inte bara är fula, utan framför allt fel. De kunde ha varit vackra och trivsamma torg med uteserveringar och lek för barnen, menar föreningen.
Salah Karimi har bott i Årby i över 20 år och använder dagligen den stora parkeringen. Han är inte nöjd.
– Titta hur det ser ut, det är jättefult! Det här är den enda parkering jag kan använda och det kostar 250 kronor i månaden. De vill bara tjäna pengar, säger han och slår ut med armarna.
Urban Svantesson är kommunens projektledare för Årby norra. Han vill inte avslöja sin personliga åsikt om parkeringen, men konstaterar att det funnits en hel del synpunkter på den genom åren.
I dag är parkeringen inte längre kommunal.
– Största delen av den är såld som kvartersmark till fem olika byggherrar. Tanken är att parkeringen ska bebyggas, säger Urban Svantesson.
Men bortsett från Frense livings pågående bygge, står inget av företagen i startgroparna att börja bygga. Ansvar för sin respektive del av parkeringen har de ändå.
– Fastighetsägarna ska ju sköta sina tomter, säger Urban Svantesson.