Här är det rusning – efter begagnade julklappar

Det ekonomiska läget gör att allt fler väljer att spara in på julklappar. Enligt en prognos från branschorganisation Svensk Handel väntas julhandeln minska 500 miljoner kronor jämfört med förra året. Samtidigt som allt fler planerar att köpa julklappar på second hand. Hos Stadsmissionens butiker i Eskilstuna märker man av en ökat köptryck. "Nu har secondhand blivit trendigt och rätt", säger butikschefen Maria Berggren.

Butikschefen Maria Berggren berättar att de märkt av ett ökat intresse för secondhand det senaste året. Så även när det gäller julhandeln.

Butikschefen Maria Berggren berättar att de märkt av ett ökat intresse för secondhand det senaste året. Så även när det gäller julhandeln.

Foto: Madelene Hergils

Eskilstuna2023-12-21 08:17

Efter ett oroligt år med hög inflation och höjda räntor väntas svenskarna nämligen spara in på julklappar, det visar en ny prognos från Svensk Handel. I år väntas julhandeln uppnå 21,5 miljarder kronor, vilket är 500 miljoner mindre än förra året. 

Däremot ökar intresset för att köpa julklappar second hand och var fjärde svensk planerar att handla minst en begagnad klapp i år, enligt branschorganisationen.

undefined
Julhandeln väntas minska med 500 miljoner i år jämför med förra året. Men andelen personer som planerar att köpa minst en julklapp begagnat har ökat markant från förra året, det visar en prognos från Svensk Handel.

I Stadsmissionens butik på Kungsgatan i centrala Eskilstuna pågår julhandeln för fullt med bara några dagar kvar till jul. Butikschefen Maria Berggren berättar att de känner av ett högre tryck på att köpa begagnade julklappar i år, jämfört med tidigare år. Men enligt henne det är inte enbart handeln runt jul som ökat.

– Det här har varit en trend under hela året, intresset för att köpa secondhand har ökat, säger hon.

Orsaken till att intresset har ökat tror hon beror dels på att det blivit mer accepterat med att köpa begagnat den senaste tiden.

– Nu har second hand blivit trendigt och rätt. Både ur ett miljötänk – men också att man tänker på sin plånbok.

undefined
Shiny Asplund handlar ofta på second hand och har tidigare både handlat presenter och julklappar på second hand men idag ska hon handla till hushållet.

I butiken står Shiny Asplund, 41, och tittar på några tallrikar. Hon brukar köpa second hand och har tidigare även handlat julklappar, men idag tittar hon på nya godbitar till sitt husgeråd. 

– Jag har inte sett så här mycket folk förut som det är nu. Det märks att det är ett svårt ekonomiskt läge och jag är glad att det finns second hand-butiker så att folk kan handla billigare.

Enligt prognosen från Svensk Handel är de vanligaste julklapparna som köps secondhand är leksaker, samt kläder, skor och väskor. Men Maria Berggren ser en annan trend på Stadsmissionens butiker på Kungsgatan och Retuna.

– Det är främst att man är ute efter något specifikt märke som exempelvis Kosta Boda, eller att man vill hitta något speciellt och personligt. Det är mest prylar, inte så mycket kläder när det gäller julklappar. Däremot är det en del som handlar kläder inför nyår, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!