De flesta som får körkortet återkallat har stoppats av polis efter att ha begått ett grövre trafikbrott, som fortkörning eller rattfylleri. Då får föraren direkt besked av polispatrullen att körkortet dras in.
Men körkort kan också återkallas av andra orsaker. Vanligast är medicinska skäl eller att körkortsinnehavaren inte lämnat in nödvändiga läkarintyg. En läkare som bedömer att en patient är olämplig att ha körkort ska anmäla det till Transportstyrelsen.
Vart tredje körkort som drogs in i Sörmland förra året återkallades av dessa skäl.
Det kan också handla om att föraren gjort sig skyldig till flera mindre förseelser eller bedöms vara beroende av alkohol eller droger.
När Transportstyrelsen fattat sitt beslut skickas det hem i ett brev till körkortsinnehavaren.
Det är här som en del väljer att utnyttja ett kryphål i lagstiftningen.
Om myndigheterna inte kan bevisa att föraren tagit del av beslutet, kan föraren heller inte straffas för olovlig körning om hen fortsätter att köra.
– De håller sig undan på olika sätt. Oftast beror det på slarv. Livet är rörigt, man är skriven nån annanstans än där man bor, man har flyttat eller kastat posten. Det här händer sällan folk som det är ordning på, vill jag påstå.
Det säger Peter Henriksson, gruppchef för trafikpolisen i Eskilstuna.
Tidningen har gått igenom samtliga Eskilstunabor som fått sina körkort återkallade under förra året efter beslut från Transportstyrelsen. Vi har hittat 14 förare som inte tagit del av beslutet – och därmed teoretiskt kan fortsätta köra bil helt lagligt.
De är mellan 24 och 79 år gamla. De flesta är män, men tre är kvinnor. Fem har dömts för rattfylleri eller drograttfylleri. En har epilepsi, två har demens och en är narkotikaberoende.
Transportstyrelsen lägger ner en hel del energi på att se till att framföra besluten om indragna körkort till de berörda.
Först skickas ett vanligt brev hem, som man ska skriva under och skicka tillbaka. Om det inte sker, skickas en påminnelse. Om inte heller det hjälper, skickas ett rekommenderat brev som mottagaren ska hämta ut. Om brevet inte hämtas ut, anlitar Transportstyrelsen en stämningsman som ger sig ut för att leta rätt på personen.
– De kan knacka på hemma, eller åka till arbetsplatsen, säger Ted Snölilja, stabsutredare på Transportstyrelsen.
Om stämningsmannen går bet, skickas ärendet till polisen som oftast till sist lyckas hitta personen.
Ted Snölilja tycker att det är värt att lägga ner detta digra arbete.
– Det kostar mycket pengar och det är långa processer. Men vi drar in körkorten av en anledning, de ska inte köra eftersom de utgör en risk för medtrafikanterna. Många av dem skulle nog fortsätta köra även om de blir delgivna beslutet, men då kan vi åtminstone straffa dem. Det blir en markering från samhället.
Ted Snölilja tror att det finns flera orsaker till att vissa undgår delgivningen.
– Det kan vara slarv, men ganska många försöker förmodligen medvetet hålla sig borta av olika skäl. De kan exempelvis tycka att de behöver körkortet i jobbet.
Trafikpolischef Peter Henriksson säger att polisen sällan stoppar förare som säger sig vara ovetande om att deras körkort är indraget.
– Det är inte supervanligt men det händer. Vi har svårt att bevisa att de faktiskt har delgivits beslutet och vi tycker att det är bättre att fria än fälla. Ofta får de åka vidare hem och uppmanas att kontakta Transportstyrelsen. Senast härom veckan stoppade vi en som begått ett ringa narkotikabrott för 8–10 månader sen. Han blev inte fälld förrän i december och sedan tog det ytterligare några månader innan kortet drogs in, och han hade missat det.
Att personer som inte tagit emot beskedet att deras körkort dragits in ändå kör runt på våra vägar ser inte Peter Henriksson som ett jättestort problem.
– Det är förstås inte bra om det kör runt dementa, men det är inget stort problem. Det är otroligt sällsynt att folk med indragna körkort är inblandade i olyckor.
Då tycker han att det är värre med kriminella som fått körkortet återkallat, men som kör ändå.
– De vet om det men chansar. Sen tar vi dem och då blir det dålig stämning.