Skolmat Ă€r ett omtalat Ă€mne. Medan en del skolor serverar uppskattat kost, vĂ€ljer elever med mindre lockande matsalar att kila ivĂ€g till en korvkiosk â eller bestĂ€lla mat genom Foodora.
â NĂ„got Ă€r ordentligt fel nĂ€r eleverna föredrar att Ă€ta nĂ„got annat Ă€n den egna skolmaten. SĂ„ ska det inte behöva vara, sĂ€ger kökschefen Daniel Wilje Johansson pĂ„ Grillska.
Nyligen stod det klart att gymnasieskolans matsal BlÄ molnet, som i höstas nominerades till bÀsta MatglÀdjeskola, tagit sig till semifinal i tÀvlingen Arla Guldko.
â Det kĂ€nns bĂ„de hedrande och fantastiskt kul. Juryn bestĂ„r av nĂ„gra Sveriges bĂ€sta kockar och att vi tagit oss till semifinal innebĂ€r att vi Ă€r topp-tio bĂ€sta kök i Sverige.
BlÄ molnet, som huserar i anrika Restaurang Flaneur tidigare lokaler i 21:an, serverar 500 portioner skolmat varje dag och framgÄngsreceptet innehÄller flera ingredienser.
â Först behöver det finnas en ambition att göra nĂ„got sĂ„ bra som möjligt. Vi har en skolledning som prioriterar elevernas mat och vi lagar alla rĂ€tter frĂ„n grunden â och utan att anvĂ€nda halvfabrikat.
â Vi har en policy att köpa rĂ„varor som lĂ€mnar bĂ€st klimatavtryck. Visst, det Ă€r lite dyrare men prisskillnaden jĂ€mfört med standardutbudet har minskat de senaste Ă„ren, sĂ€ger Daniel Wilje Johansson som lĂ„ng erfarenhet av att driva egna restauranger.
I BlÄ molnets kök lagar han tillsammans med Olga Malembora och Susanne Hildén tre till fyra olika rÀtter till varje lunch. NÀr tidningen hÀlsar pÄ doftar det ljuvligt av saffran och chili frÄn den vegetariska grytan.
â Saffransfonden anvĂ€nds som grund i sĂ„vĂ€l fiskgrytan som det vegetariska alternativet idag. Det kommer Ă€ven att serveras en pastagratĂ€ng med kyckling och en extrarĂ€tt bestĂ„ende av stekt falukorv och potatismos.
Gymnasieeleverna Nathalie Lager och Hannah Ljungberg, som bÄda gÄr första Äret pÄ Grillskas ekonomiprogram, Àr dagens första gÀster i matsalen. Det mÀrks att de gillar det som serveras och de Àr inte förvÄnade över att BlÄ molnet tagit sig till semifinal i den rikstÀckande mattÀvlingen.
â Vi fĂ„r vĂ€ldigt god mat hĂ€r. Det finns alltid nĂ„got man gillar och det Ă€r kul med alla smarriga tillbehör, sĂ€ger de.
Efter att ha försett sig av de varma rÀtterna fortsÀtter de till ett bord med röror, sÄser och kryddor.
â AlltsĂ„, vitlökssĂ„sen Ă€r sĂ„ god att jag bara skulle kunna Ă€ta den till lunch, sĂ€ger Nathalie Lager och nickar gillande.