Här är Eskilstunas bästa skolmat

Det finns skolkök och sen finns det skolrestauranger.
Gymnasieeleverna på Grillska i Eskilstuna kan skatta sig lyckliga över att ha tillgång till den senare.
– De är våra gäster och ska behandlas med respekt, säger Daniel Wilje Johansson, kökschef på restaurang Blå molnet.

Grillska gymnasiets skolmatsal Blå molnet har tagit sig till semifinal i tävlingen Arla Guldkon tack vare sin goda mat. Kökschefen Daniel Wilje Johansson och medarbetarna Susanne Hildén och Olga Malembora är glada över att restaurangens gäster gillar vad de gör.

Grillska gymnasiets skolmatsal Blå molnet har tagit sig till semifinal i tävlingen Arla Guldkon tack vare sin goda mat. Kökschefen Daniel Wilje Johansson och medarbetarna Susanne Hildén och Olga Malembora är glada över att restaurangens gäster gillar vad de gör.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2025-01-30 12:01

Skolmat är ett omtalat ämne. Medan en del skolor serverar uppskattat kost, väljer elever med mindre lockande matsalar att kila iväg till en korvkiosk – eller beställa mat genom Foodora.

– Något är ordentligt fel när eleverna föredrar att äta något annat än den egna skolmaten. Så ska det inte behöva vara, säger kökschefen Daniel Wilje Johansson på Grillska.

Nyligen stod det klart att gymnasieskolans matsal Blå molnet, som i höstas nominerades till bästa Matglädjeskola, tagit sig till semifinal i tävlingen Arla Guldko.

undefined
Grillska gymnasiets skolmatsal Blå molnet har tagit sig till semifinal i tävlingen Arla Guldkon tack vare sin goda mat. Kökschefen Daniel Wilje Johansson och medarbetarna Susanne Hildén och Olga Malembora är glada över att restaurangens gäster gillar vad de gör.
undefined
Pastagratäng med kyckling á la Blå molnet. Jo, den gick åt.
undefined
Varje dag serveras en salladsbuffé.

– Det känns både hedrande och fantastiskt kul. Juryn består av några Sveriges bästa kockar och att vi tagit oss till semifinal innebär att vi är topp-tio bästa kök i Sverige.

Blå molnet, som huserar i anrika Restaurang Flaneur tidigare lokaler i 21:an, serverar 500 portioner skolmat varje dag och framgångsreceptet innehåller flera ingredienser.

– Först behöver det finnas en ambition att göra något så bra som möjligt. Vi har en skolledning som prioriterar elevernas mat och vi lagar alla rätter från grunden – och utan att använda halvfabrikat.

– Vi har en policy att köpa råvaror som lämnar bäst klimatavtryck. Visst, det är lite dyrare men prisskillnaden jämfört med standardutbudet har minskat de senaste åren, säger Daniel Wilje Johansson som lång erfarenhet av att driva egna restauranger.

undefined
"Våra elever är våra gäster och ska behandlas med respekt", säger Daniel Wilje Johansson som är kökschef på restaurang Blå molnet.
undefined
Blå molnets "Håll käften sås" – ett givet och eftertraktat inslag på tillbehörsbordet.

I Blå molnets kök lagar han tillsammans med Olga Malembora och Susanne Hildén tre till fyra olika rätter till varje lunch. När tidningen hälsar på doftar det ljuvligt av saffran och chili från den vegetariska grytan.

– Saffransfonden används som grund i såväl fiskgrytan som det vegetariska alternativet idag. Det kommer även att serveras en pastagratäng med kyckling och en extrarätt bestående av stekt falukorv och potatismos.

undefined
Hannah Lundberg och Nathalie Lager är märkbart förtjusta i skolans lunchrestaurang.
undefined
Daniel Wilje Andersson, kökschef på Blå molnet.

Gymnasieeleverna Nathalie Lager och Hannah Ljungberg, som båda går första året på Grillskas ekonomiprogram, är dagens första gäster i matsalen. Det märks att de gillar det som serveras och de är inte förvånade över att Blå molnet tagit sig till semifinal i den rikstäckande mattävlingen.

– Vi får väldigt god mat här. Det finns alltid något man gillar och det är kul med alla smarriga tillbehör, säger de.

Efter att ha försett sig av de varma rätterna fortsätter de till ett bord med röror, såser och kryddor.

– Alltså, vitlökssåsen är så god att jag bara skulle kunna äta den till lunch, säger Nathalie Lager och nickar gillande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!