Möjligheten att skaffa en personlig registreringsskylt lockar ständigt till nya kreativa lösningar hos bilägare.
Förra året godkändes 19 nya personliga skyltar i Eskilstuna, samtidigt som 15 skyltar förlängdes.
En personlig registreringsskylt får ha minst två och maximalt sju tecken. Den kan innehålla alla tecken i svenska alfabetet, mellanrum och siffror men får inte se ut som ett registreringsnummer. Och så får den inte väcka anstöt.
Just det sista kravet gör att många skyltar underkänns. I topp på listan över nobbade skyltar finns en uppsjö variationer av ordet fuck. Bland bokstavskombinationer som fått avslag finns bland annat FCUK, FUK och FAK, FUCKEN, FUCKOIL och FCKU2.
Bland avslagen är det också vanligt med varianter på 666, samt olika kombinationer på SEX och XXX. Även varianter på ASSHOLE har avslagits i många olika skepnader under åren: allt från ASHÅL, via A22H0L3 och 3JOHSSA till 370HSSV (testa att läsa orden baklänges om du inte kopplar).
Den stora kreativiteten och ständigt nya slanguttryck – på olika språk – gör att Transportstyrelsen i högre utsträckning ber de sökande att förtydliga sig och ge bakgrund till skyltönskemålet.
– Vi skickar numera oftare ut en fråga när vi inte förstår innebörden. Det är inte helt lätt att fånga upp alla slanguttryck och utländska ord. Språket utvecklas hela tiden. Vi är en grupp med ett ganska bra spann åldersmässigt och vi hittar det mesta, säger Daniel Augustini, utredare på Transportstyrelsen till Newsworthy, som gjort sammanställningen av personliga registreringsskyltar.
– En annan aspekt är att om någon påstår att teckenkombinationen betyder något men det sedan visar sig att det betyder något som väcker anstöt har vi en annan laglig rätt att dra in skylten. Annars är ett positivt myndighetsbeslut svårt att ändra på.
Den som fått avslag på sitt förslag behöver dock inte ge upp. Det finns chans att Transportstyrelsen tänker om. Under 2023 har till exempel INSANE och NSFW godkänts – trots att de tidigare fått avslag. Och i Eskilstuna godkändes 2022 registreringsskylten K7, som tidigare samma år fått avslag för att teckenkombinationen "kan uppfattas som något som anspelar på vapen".
– Ibland förändras ords innebörd över tid och ibland gör olika handläggare olika bedömningar av samma ord. Oftast när man är osäker diskuterar vi i gruppen, säger Daniel Augustini.