Talgoxen är åter den vanligaste fågeln i Eskilstuna

Årets stora fågelräkning visar att talgoxen är tillbaka som den vanligaste vinterfågeln i Eskilstuna. Fjolårets etta grönsiskan flyger ut från tio-i-topp-listan.

Talgoxe vid en fröautomat vid Ekeby våtmark. Fröautomaten innehåller en vildfågelmix.

Talgoxe vid en fröautomat vid Ekeby våtmark. Fröautomaten innehåller en vildfågelmix.

Foto: Joachim Sorbe

Eskilstuna2023-02-02 16:04

Fågelräkningen Vinterfåglar inpå knuten genomfördes den 27-30 januari. Fågelräkningen arrangeras av organisationen Birdlife Sverige och engagerar tiotusentals frivilliga som rapporterar vilka fåglar de har sett vid sina fågelbord. 

Fågelräkningen visar att talgoxen är den talrikaste vinterfågeln i Eskilstuna följd av blåmes och pilfink. Samma tre fåglar toppar listan för riket som helhet. Talgoxen brukar normalt vara den vanligaste vinterfågeln i fågelräkningen. 

– De utnyttjar i hög grad det vi erbjuder dem. Dels genom vinterfoder, vi sätter upp holkar åt dem, vi har dem som våra närmsta grannar. Till den stabiliteten har de anpassat sin population, säger ornitologen Leif Carlsson.  

– De är generalister och har en väldigt väl utvecklad kognitiv förmåga. 

undefined
Ornitologen Leif Carlsson vid utfodringsstationen vid Ekeby våtmark.

Fjolårets vanligaste vinterfågel i Eskilstuna, grönsiskan, har försvunnit från tio-i-topp-listan lika snabbt som den dök upp där 2022. Grönsiskan är en så kallad invasionsfågel som är en fågel som vissa år är vanlig, men som andra år lyser med sin frånvaro. Grönsiskorna har en förhållandevis lång näbb som de använder för att plocka ut granfrön ur kottar på vårvintern. I fjol satte inte granarna kott i lika hög utsträckning som året innan, vilket påverkade grönsiskornas population negativt. 

– Deras häckning året som gick var mindre bra, säger Leif Carlsson. 

Leif är även vice ordförande i den ornitologiska klubben i Eskilstuna. Han gläder sig åt att grönfinkens långvariga nedgång ser ut att ha planat ut och kanske vänts i en liten uppgång. Grönfinken drabbades för cirka 15 år sedan av en sjukdom som kallas gulknopp. 

– Grönfinken har återhämtat sig. De mår bra och sitter här och sjunger för oss, säger Leif när tidningen träffar honom vid utfodringsstationen vid Ekeby våtmark.  

En annan art som det till mångas glädje går bra för är domherren. Det är den klart populäraste fågeln vid fågelmatningarna liksom för övrigt på julkort. Sedan fågelräkningen startade 2006 har domherren ökat i antal, långsamt med stadigt. 

Leif Carlsson tipsar de som vill ha besök av många olika fågelarter att bjuda dem på energirik mat.

– Bröd, visst, det går att leva på, men det ger dem inte snabbt den energi de är beroende av. 

Talgbollar är en riktig energiboost som enligt Granngården gillas av de flesta småfåglar, till exempel blåmes, talgoxe, grönfink, nötväcka och pilfink. De flesta gillar dessutom solrosfrön i olika former, bland annat grönfink, domherre, nötväcka, pilfink, blåmes, koltrast och talgoxe. 

– Jordnötter är väldigt energirikt. Det är sånt som gör att de på kort tid kan tillgodose sitt dagliga energibehov, säger Leif.  

Jordnötter är enligt Granngården särskilt omtyckta av blåmes, nötväcka, pilfink och grönfink. 

undefined
Fågelmatare med skyddsbur stänger ute kajor och andra stora fåglar.

Domherren tycker särskilt mycket om energirika hampfrön. 

Leif rekommenderar att man använder fröautomater med skyddsbur som stänger ute kajor och andra stora fåglar. 

– Det gynnar de här småttingarna som man så gärna vill ha runt omkring sig. Se till att ha något buskage tätt inpå som gör det möjligt för dem att snabbt kunna fly när sparvhöken dyker upp.

Samtidigt som de flesta arter tycker om energirik mat i fröautomater finns det några som helst äter spillet från automaterna som hamnat på marken. Gulsparv är ett exempel på en fågel som gärna plockar upp sin mat från marken, gärna i form av havre.

– Om man vill gynna koltrastar är det gamla äpplen som gäller, säger Leif. 

Samtidigt varnar han för att ge fåglarna matavfall. 

– Koltrastar, gråsparvar och kråkfåglar tar gärna för sig om man lägger ut sånt som blir över när vi har ätit. 

Det finns dock fler som är sugna på matavfallet.

– Det är i allra högsta grad magneter för råttor. 

Leif tycker inte att man ska mata fåglar med matavfall. 

– Framförallt då inte i omedelbar närhet till hus.

Han tycker även att det är viktigt att man tar hänsyn till sina grannar i samband med fågelmatningen eftersom den även kan dra till sig kajor och stadsduvor som inte uppskattas av alla. 

– Det är sunt förnuft som gäller. Man ska tänka sig för en smula. Gör man bara det så kan man göra det här till någonting enbart trevligt. 

Vinterfåglarnas topplista 2023 i Eskilstuna:

1 Talgoxe 973

2 Blåmes 745

3 Pilfink 687

4 Koltrast 501

5 Domherre 418

6 Skata 369

7 Grönfink 326

8 Gulsparv 222

9 Gråsparv 216

10 Nötväcka 202

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!