Här är frågorna brandmännen i Eskilstuna fått svara på

Räddningstjänsten bad Eskilstunaborna skicka in frågor om brandsäkerhet. Flera frågor har nu fått svar av räddningstjänstens brandmän.

Brandmästare Jonas har fått svara på en fråga om brand i solcellsanläggning.

Brandmästare Jonas har fått svara på en fråga om brand i solcellsanläggning.

Foto: Skärmdump Facebook

Eskilstuna2019-04-15 12:58

Det har nu gått en månad sedan Räddningstjänsten Eskilstuna tog ett nytt grepp för att sprida kunskap om brandsäkerhet. Via sin Facebooksida bad de Eskilstunaborna skicka in frågor för att sedan kunna få svar av brandmän på räddningstjänsten.

Här är några av frågorna som brandmännen fått svara på:

Fråga:

"Gasbussen som exploderade i Stockholm – hur är riskerna med det kring bussar som rullar på våra gator och har ni haft vetskap om de riskerna? Har ’beredskap’ höjts efter den branden?”

Räddningstjänstens brandmästare svarar:

"Det är samma typ av bussar som rullar på våra gator. Risken med dem är att om man kör sönder gastuberna så kan en gnista antända gas som släpps ut okontrollerat. Det är mycket sannolikt det som hände i Stockholm. Vi känner till riskerna med gasdrivna fordon, så vår beredskap har inte höjts utan vi jobbar på som vanligt"

Fråga:

"Har ni fått eller tagit fram några direktiv för släckning av brand i solcellsanläggning? Samt har ni några direktiv för konstruktion och skyltning av solcellsanläggningar i en- och flerfamiljshus?"

Räddningstjänstens brandmästare Jonas svarar:

"Vi följer MSB:s direktiv för att hålla oss uppdaterade på det här området. Vid släckning ska vi inte komma i kontakt med skadade, strömförande ledningar. Vi har också tagit fram egna råd och anvisningar för solcellsanläggningar, och där rekommenderar vi tydlig skyltning och att man märker ut anläggningen på orienteringsritningar så att räddningstjänsten snabbt får vetskap om att det finns solcellsanläggning i huset."

Fråga:

"Halloj! Jag bor i trevåningshus med cirka nio lägenheter i varje trapp. Undrar hur det är med rullatorer i trånga trapphus? Får de stå i trapphuset vid ytterdörren? Några är till och med fastlåsta i till exempel. element."

Räddningstjänstens brandman Jesper svarar:

"Regeln kring trappuppgångar är att inget ska förvaras där som är av brandfarligt material eller som kan förhindra utrymning eller försvåra för räddningstjänsten att komma fram om det börjar brinna. Egentligen ska sådana saker förvaras i förråd eller i lägenheten, och det är så klart inte bra att de är fastlåsta. Mitt tips är att du tar en bild och skickar till hyresvärden/bostadsrättsföreningen, så får de se över situationen i trappuppgången."

Fråga:

"Hur släcker man ett brinnande vindkraftverk?"

Räddningstjänsten svarar:

"Det beror på var i vindkraftverket det brinner. Om det brinner nertill måste vi först få ägaren att stänga av strömmen eftersom elriskerna är mycket stora. Sedan skulle vi kunna släcka som vanligt. Om det brinner längst upp i vindkraftverket skulle vi förmodligen spärra av och låta branden brinna ut av sig själv. Vi skulle aldrig skicka in några rökdykare pga stora risker. Möjligtvis skulle vi kunna ta in en helikopter från Västerås för att vattenbomba vindkraftverket, men säkerheten för vår personal och givetvis omgivande människor skulle gå först."

Fråga:

"Hur giftig är en brinnande el-bil jämfört med vanlig bil?"

Räddningstjänsten Eskilstuna svarar:

"Den infon vi har om elbilar är att det är riktigt otäcka gaser som bildas när batterierna brinner och det forskas just nu mycket inom ämnet.

Vår leverantör av larmställ var på besök häromdagen och berättade att de försöker hitta en engångsoverall som är helt partikeltät och på så vis är bättre ur arbetsmiljösynpunkt. Men i dagsläget får vi tänka till lite extra vid släckning av bränder i elbilar. Utan andningsskydd bör man ta sig så långt bort som möjligt och med vinden i ryggen för att undvika giftiga brandgaser. All brandrök är ohälsosam så även bränder i vanliga bilar är givetvis farlig!"

Fråga:

"Kan släckare bli gamla , skummet sluta funka?"

Räddningstjänsten Eskilstuna svarar:

"Absolut, precis som mjölk eller ost har även en brandsläckare ett bäst före datum. För släckare med pulver i hemmamiljö tycker jag man kan sikta på tio år om den stått hyfsat bra utan för mkt yttre påverkan av värme, kyla, solljus osv. Är gummislangen hel och manometertrycket visar grönt så bör den fungera. Vänd gärna på den nån gång om året så inte pulvret sätter sig i botten.

Både brandsläckare och brandvarnare är färskvaror och bör bytas regelbundet även om de till synes verkar ha tryck eller fungerar vid testning. Ett riktmärke är cirka 500 kronor för en sex kilo pulversläckare, kostar den mer bör man undersöka fler köpställen och jämföra. Övriga modeller som skum och kolsyra är mer vanliga inom offentliga miljöer och industrier och byts också med jämna mellanrum."

Fråga:

"Vilken typ av brandsläckare bör man ha i sitt hem?"

Räddningstjänstens brandinspektör Anders svarar:

"Vi rekommenderar att man i vanliga boendeformer som lägenhet, radhus och villa har minst en sex kilo pulversläckare. Denna kan gärna kompletteras med en brandfilt! När vi ändå är inne på ämnet så glöm inte att ha en fungerande brandvarnare, varje brandvarnare täcker cirka 60 kvadratmeter om planlösningen är hyfsat öppen."

Ställ din fråga till Räddningstjänsten Eskilstuna:

Följ den här länken för att komma till inlägget där Räddningstjänsten Eskilstuna ber om att få frågor att svara på:

LÄNKRäddningstjänsten Eskilstuna

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om