Trottoarer och gångstråk täckta med snö, is och modd sätter balanskunskaperna på prov så här års och de senaste dagarna har snösvängen gått för högtryck.
I Eskilstuna hålls några platser i centrum, i likhet med många andra kommuner, torra och isfria med hjälp av värmeslingor.
– Markvärme förgyller helheten av Eskilstuna centrum, men den är som teknik väldigt kostnadsdrivande, säger enhetschefen på gatuunderhåll Mikael Arvidsson.
Fristadstorget, Kungsgatan, mellan Drottninggatan och Kyrkogatan, samt Tillgången vid tågstationen är de platser som värms med fjärrvärme underifrån.
– Vi vet att det är väldigt uppskattat med halkfria gator, men i slutändan blir det en avvägning. Nyttan måste ställas i relation till kostnaden – och den sistnämnda är inte helt självklar att motivera.
– Det är också en fördröjning i effekten och vid snabba och kraftiga variationer i temperaturen tar det tid innan värmeslingorna får upp temperaturen och gör verkan.
Kungsgatan har länge haft markvärme och i samband med att Fristadstorget byggdes om lades värmeslingor även där.
– Det är en väldigt stor investering att anlägga markvärme, därtill kommer kostnader för själva uppvärmningen, underhåll och reparationer, säger Mikael Arvidsson.
Förra årets kostnad för att värma upp Fristadstorget, som mäter cirka 6 000 kvadratmeter och gågatan, om cirka 5 000 kvadratmeter, landade på strax över 2,3 miljoner kronor. Uppvärmning av gångstråket och trapporna av Tillgången vid tågstation kostade ytterligare drygt en halv miljon.
– Totalt stannade kostnaden för markvärmen i centrum på drygt 2,85 miljoner och då stod uppvärmningen för den absoluta merparten av notan. Vi pratar om fjärrvärmeåtgång i gigantiska mått.
Som en jämförelse kan kostnaden för värmeslingor under några platser i centrum ställas mot kommunens hela budget för snöröjning, som under 2024 låg på cirka 11 miljoner kronor.
– Den sammanlagda ytan på Kungsgatan och Fristadstorget motsvarar kanske någon promille av den yta vi snöröjer i Eskilstuna under vintersäsongen.
Till skillnad från exempelvis Linköping, där närmare 30 000 kvadratmeter gator i centrum hålls isfria med hjälp av markvärme, står Eskilstuna kommun själva för hela uppvärmningskostnaden.
– Nej, butiker längs Fristadstorget och gågatan är inte med och finansierar markvärmen. Det skulle nog kunna uppfattas som lite dubbelt att gå ut och uppmuntra till företagsamhet och etablering i centrum, samtidigt som det fanns ett krav på att aktören behövde vara med och betala för isfria gator.
Det seniora Eskilstunaparet Leif och Gudrun Johansson rör sig försiktigt fram längs den isbelagda trottoaren på Drottninggatan. Gudrun håller sig tätt mot husfasaden, där tre decimeter av marken intill väggen är någorlunda torr.
– Det är fasligt otäckt att gå så här års. Trottoarerna är förrädiska och det är ofta extra halt runt busshållplatser där många trampar omkring och där underlaget fryser till i omgångar, säger Gudrun Johansson.
De skulle gärna se att kommunen satsade på markvärme även på övergångsställen i centrum och tror att en sådan investering skulle förhindra många olyckor och brutna ben.
– Vi förstår såklart att markvärmen är förknippad med stora kostnader och vi vill inte ha dem på skatten, men det kostar också att ha folk på sjukhus.