De avgör vilka vägar som får ny asfalt i Eskilstuna

Periodvis är de här männen de värst utskällda i hela Eskilstuna. "Vi är nästan alltid på fel ställe och asfalterar, heter det."

Här stannar Eskilstuna kommuns ansvar för sträckan av Mälarvägen. "Efter 80-skylten är det vägverkets ansvar", säger Lars-Uno Nording som får medhåll av Linus Hedén och Mikael Arvidsson.

Här stannar Eskilstuna kommuns ansvar för sträckan av Mälarvägen. "Efter 80-skylten är det vägverkets ansvar", säger Lars-Uno Nording som får medhåll av Linus Hedén och Mikael Arvidsson.

Foto: Torsten Braf

Eskilstuna2020-08-26 09:24

Det är driftingenjören Lars-Uno Nording på Stadsbyggnadsförvaltningens gatuavdelning, som nästan daglig dags hålls till svars via telefonsamtal från delar av befolkningen som är oroade över vägarnas tillstånd. Men som även har synpunkter på prioriteringslistan över insatser.

"Är ni nu och asfalterar på Kyrkogatan igen, ni var ju nyss där, kom hit istället där ni verkligen har en chans att göra en insats", kan det låta i andra änden av telefonen.

– I regel går det bra att förklara vad som styr det här med var vi sätter in våra insatser. Inte alltid, men oftast.

Det är en tuff ekvation att få ihop. Pengarna som avsätts för just underhåll av vägar har på mycket länge aldrig varit i nivå med det egentliga behovet. Slitaget på vägarna ser också väldigt olika ut i olika delar av Eskilstuna.

– Det slits oerhört på Hamngatan, Tullgatan och Västeråsvägen, säger Lars-Uno Nording.

– Och även Krongatan, Skogstorpsvägen och Mälarvägen, skjuter verksamhetschefen för drift och gatuunderhåll på Eskilstuna kommun, Mikael Arvidsson, in.

undefined
"Ingen har råd att göra ett dåligt jobb", säger Linus Hedén på Peab. "Kontrollen är noggrann".

Att vägarna slits bottnar i den ökande trafikintensiteten. Men inte enbart det. Även faktorer som bred eller smal väg inverkar. Dubbdäck på bar asfalt ger slitage, vatten som inte rinner av vägarna räknas också som förödande.

– Varje gång någon måste gräva för fiberkabel eller för vatten och avlopp så vet man att det innebär ett snabbare slitage på vägarna, säger Lars-Uno Nording, som själv är ute och inspekterar vägnätet som är Eskilstuna kommuns ansvar.

– Jag vet vilka sträckor som är antingen helt slut eller vilka sträckor som håller i ytterligare tre eller åtta år, nickar han.

Men han törs inte offentliggöra någon prioriteringslista som ger en vink om vilka vägar som står närmast på tur för att restaureras:

– Det är omöjligt eftersom vi hela tiden måste vara beredda på att planera om.

Men planerna för 2021 är klara?

– Ja, men säger jag något om dem så får jag kanske hundra arga telefonsamtal om att jag har lovat.

Allra snabbast slits Hamngatan som i regel behöver asfalteras om med fyra eller fem års intervall.

Vad som står till förfogande är 10 miljoner kronor i budget i stort sett varje år. Och det är en nivå som stadigt ligger både en och två gånger under den nivå där man kan försiktigt börja ta sig i kapp den asfaltsskuld som legat på en stadig nivå de senaste 30-40 åren.

undefined
Tänk om alla hade tid att unna sig att vra försiktiga när de närmar sig ett vägarbete. Både Linus Hedén, Lars-Uno Nording och Mikael Arvidsson kan intyga att långt i från alla sänker hastigheten.

Själva arbetet när det utförs inverkar alltid på framkomligheten.

– Vi annonserar alltid detta på Eskilstunas hemsida, säger Mikael Arvidsson. Väldigt mycket information kan hämtas därifrån.

I den mån man kan försöker man lägga arbetet nattetid och sker det på dagtid så stängs en sträcka i sänder av. Vakter placeras ut för att dirigera trafiken och för att garantera att arbetsplatsen är så säker som möjligt. Den slitna asfalten fräser man bort och återanvänder i den nya massan med asfalt som läggs ut och behandlas.

En garanti för att arbetet blir väl utfört har man sedan flera år när man borrar upp ett prov på den nya beläggningen.

– Det är inget man gör om man gått in och asfalterat en mycket liten yta, säger Mikael Arvidsson. Men när man lagt på ny beläggning på en sträcka mellan 600 och 800 meter så måste man alltid ta ett prov.

Men det är en provtagning som i detta fallet Peab Asfalt hälsar välkommen.

– Det är ingen av de stora firmorna som har råd att lämna i från sig ett slarvigt utfört arbete, säger Linus Hedén på Peab.

Inte bara behov som styr

Om en asfalterad vägbana är i stort behov av ny asfalt avgörs inte enbart efter behovet. Hur stort slitaget är måste vägas in och inte minst hur hårt trafikerad vägen är. Och någon priolista erbjuds ingen av det enkla skälet att man alltför ofta planerat en sak och sedan tvingas planera om eftersom behovet räknas som större någon annanstans och eftersom budgeten nästan ständigt är i underkant.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!