Inspektionen som få känner till växer i Eskilstuna

Energimarknadsinspektionen fortsätter att växa. Myndigheten har på ett år ökat antalet anställda från 130 till 150 och söker nu ytterligare 10 medarbetare.

Ulrika Kärrvall, HR-chef och Daniel Norstedt, avdelningschef för tillstånd och prövning på Energimarknadsinspektionen.

Ulrika Kärrvall, HR-chef och Daniel Norstedt, avdelningschef för tillstånd och prövning på Energimarknadsinspektionen.

Foto: Joachim Sorbe

Eskilstuna2020-10-21 08:23

Energimarknadsinspektionen, Ei, ansvarar för reglering och tillsyn av energimarknaden. I uppdraget ingår bland annat tillståndsprövning och granskning av elnätföretagens avgifter.

Antalet anställda uppgår idag till cirka 150. Av dem arbetar cirka 130 i Eskilstuna, 15 på ett mindre kontor i Stockholm och några enstaka på andra orter i Sverige. 

På många håll i landet planeras det för stora utbyggnader av elnäten, vilket kommer att medföra att Ei får ännu mer att göra framöver. Energimarknadsinspektionen fick 5 miljoner kronor extra i regeringens höstbudget. Myndigheten har även fått 15 miljoner kronor extra för 2021 och 4 miljoner extra för 2022.

– Vi sitter med en rätt stor mängd gamla ärenden som av olika skäl inte har blivit hanterade tidigare. För att vi ska vara redo för den här anstormningen av nya koncessionsansökningar behöver vi bli av med den ryggsäcken, säger Daniel Norstedt, avdelningschef för tillstånd och prövning. 

Ei håller för närvarande på att rekrytera 10 nya medarbetare.

– Vi söker framförallt efter jurister. Sedan har vi även behov av folk med miljökompetens, ekonomisk kompetens och teknisk kompetens, säger Daniel Norstedt. 

Energimarknadsinspektionen blev en egen myndighet 2008 efter att tidigare ha varit en enhet på Energimyndigheten. Den nya myndigheten hade vid bildandet 60 anställda. Ei låg ända till 2019 i samma byggnad som Energimyndigheten på Kungsgatan 43. 

undefined
Förra sommaren flyttade Energimarknadsinspektionen till moderna och aktivitetsbaserade lokaler på Libergsgatan 6.

Förra sommaren gick flyttlasset till moderna och aktivitetsbaserade lokaler på Libergsgatan 6. Medarbetarna har inte några egna platser på kontoret utan väljer istället en plats utifrån vad de ska göra för tillfället. Det finns fler än 170 olika arbetsplatser på två våningsplan att välja mellan. Det finns skrivbord med plats för en person och större bord där hela grupper kan sitta tillsammans. I vissa delar av kontoret ska det vara knäpptyst och i andra delar får man prata. Det finns rum i olika storlekar, en lounge och en matsal. 

Ett år efter flytten visar medarbetarundersökningar att de flesta anställda är mycket nöjda. En förklaring är att det aktivitetsbaserade kontoret passar bra ihop med det digitaliserade arbetssätt som Ei tillämpar. På Energimarknadsinspektionen finns det idag nästan inga papper alls. 

– Hade vi haft massa pärmar och grejer att hantera hade det varit en helt annan situation. På min avdelning satt man förut med stora kartor på bordet. Allt det där är digitaliserat nu, säger Daniel. 

undefined
Medarbetarna har inte några egna platser på kontoret utan väljer istället en plats utifrån vad de ska göra för tillfället.

För närvarande är det dock ganska tomt i de fina lokalerna. När Affärsliv besöker Ei den 13 oktober är bara cirka 15 medarbetare på plats. På grund av pandemin vill myndigheten att de anställda i huvudsak ska jobba hemifrån. 

– För oss var det inte en jättestor omställning eftersom Ei redan innan var väldigt tillåtande vad gäller distansarbetsmöjligheter. I coronatider blir det uppenbart att det funkar bra, säger Daniel. 

Trots att Energimarknadsinspektionen har funnits länge i Eskilstuna och växer så det knakar har den hittills fört en relativt anonym tillvaro i staden. 

– Man känner inte till oss om man inte är i branschen, vilket är lite synd eftersom det finns jättemycket kompetens i Eskilstuna. Vi har Energimyndigheten här och MDH satsar på energi så att unga skulle kunna utbilda sig åt det här hållet, säger HR-chef Ulrika Kärrvall.

Energimarknadsinspektionen lämnade den 1 oktober en rapport till regeringen om kapacitetsbristen i elnäten. Enligt rapporten har energiomställning, urbanisering och en åldrande nätinfrastruktur lett till en ansträngd kapacitetssituation i delar av Sveriges elnät. Sörmland är ett område där det finns signaler om framtida kapacitetsproblem. 

I både Eskilstuna och Katrineholm har det etablerats serverhallsanläggningar. Serverhallar är enligt rapporten mycket elintensiva verksamheter där ett enskilt etableringsbehov kan motsvara behovet för en mellanstor svensk stad. 

– För att hantera kapacitetsproblematiken på sikt kan man jobba med olika tariffer och flexibilitetstjänster. Där är vi väldigt aktiva och tycker att det är viktigt att ha en dialog med berörda parter, säger Daniel. 

Ei har startat ett projekt som heter Effektdialogen som tar diskussionerna vidare. 

Ulrika Kärrvall och Daniel Norstedt anser att Energimarknadsinspektionen ligger bra i Eskilstuna. 

– Det är en växande stad så det är inte så svårt att få hit folk. Vi har en stor region att rekrytera ur. Många pendlar hit från Stockholm eller Västerås. De juniora medarbetarna är mer flyttbara och bosätter sig här, säger Ulrika. 

Karta: Energimarknadsinspektionen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!