Landmärke som fortfarande ger el

Henrik Sandberg vid Strömfallet Småkraft AB menar att Tunafors kraftstation är ett bra exempel på ett småskaligt vattenkraftverk med potential.

När Tunafors kraftstation byggdes 1914 var tanken att den skulle försörja hela Eskilstuna med el.

När Tunafors kraftstation byggdes 1914 var tanken att den skulle försörja hela Eskilstuna med el.

Foto: Joachim Sorbe

Eskilstuna2022-09-12 10:03

– Här finns ett aggregat som är nytt och som utnyttjar vattnet på ett optimalt sätt. Sedan finns det två gamla aggregat som man kan tänka sig att byta ut mot någonting modernare med högre verkningsgrad för att få ut fler kilowattimmar per liter vatten som passerar. 

Enligt Henrik Sandberg kan Strömfallet Småkraft AB komma att göra nyinvesteringar i Tunafors kraftverk.

– Det kan absolut bli aktuellt här, men vi börjar med dammarna. När man har med såna här vattenflöden och vattenmängder att göra måste man kunna hantera dem på ett säkert sätt. Behovet ökar också när det blir ett mer lynnigt klimat med snabba skyfall och torra somrar. Det krävs investeringar för att bibehålla säkerheten och för att lyfta nivån ytterligare. 

undefined
Henrik Sandberg, vd Strömfallet Småkraft AB, framför det nyaste aggregatet som togs i drift 1994.

Tunafors kraftstation och tre andra kraftverk i Eskilstunaån ägs sedan förra året av Strömfallet Småkraft AB som bildades när den tidigare ägaren Strömfallet fick norska Småkraft som partner. Den norska koncernen Småkraft köper upp små vattenkraftverk och moderniserar dem för att de ska kunna ge mer el. 

– När kraftverken ändå finns - varför då inte utnyttja dem med bästa möjliga verkningsgrad? säger Henrik. 

Strömfallet köpte den anrika Tunafors kraftstation av Eskilstuna Energi och Miljö 2006. 

– Tunafors kraftverk är fint byggnadsmässigt och väl fungerande. Vi är stolta över det, säger Henrik. 

– Eskilstuna är delvis byggt runt forsarna i år. Det finns en lång historia att falla tillbaka på. Man ska ha respekt både för kulturmiljön och naturmiljön när man jobbar med den här typen av anläggningar. 

Enligt Eskilstuna Energi och Miljös skrift "Tunafors Kraftstation" utnyttjades vattenkraften vid Tunafors redan på 1500-talet för järnhantering. 1875 köpte Eskilstuna Jernmanufaktur AB tre turbiner för driften av de axelöverföringar som användes i manufakturverket. 

undefined
Vattenkraften vid Tunafors har utnyttjats i cirka 500 år. Innan kraftstationen byggdes 1914 låg en kvarn på platsen.

1912 anslog företaget 350 000 kronor för byggandet av den idag befintliga kraftstationsbyggnaden. Kraftstationen försågs med tre turbiner som togs i drift 1914. Starten blev dock något av en besvikelse då bara en turbin kunde hållas i drift på grund av vattenbrist. En annan besvikelse var att kraftstationen inte räckte till för att försörja hela Eskilstuna med el vilket var tanken från början. På 1930-talet var stadens förbrukning många gånger större än produktionen vid Tunafors kraftstation. Kraftstation hade under en tid även en dieselgenerator. Anläggningen har moderniserats i omgångar. Idag har kraftstationen två turbiner med tillverkningsår 1949 och en turbin som togs i drift 1994. 

– De gamla aggregaten är arbetshästar idag. De tar hand om basproduktionen. Fingertoppskänslan ligger i den nya maskinen som har ett modernare styrsystem, säger Henrik. 

undefined
Tunafors kraftstation har två äldre aggregat med tillverkningsår 1949.

Kraftstationen har en effekt på 1 600 kilowattimmar och en fallhöjd på 5,3 meter. Elproduktionen uppgår till åtta gigawattimmar per år. Driftpersonalen får i sin mobiltelefon information i realtid om hur mycket el som produceras, om vattennivån och om hur luckorna fungerar. 

– Förr fanns det anställda maskinister som jobbade heltid. Det har man inte idag utan nu ronderar man med jämna mellanrum och tittar till. Sedan är det fjärrövervakning och automatik. Om man har det kan man ha såna här maskiner som är riktigt gamla och som ändå är fullt acceptabla.

undefined
Regulatorn styr mekaniskt hur mycket vatten som släpps in i aggregatet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!