Majoritetens nya laguppställning presenterades vid en pressträff i stadshuset på tisdagen. De bägge partiernas nomineringar av ordförande- och viceordförandeposterna i de kommunala nämnderna samt de kommunala bolagen innehåller flera nyheter.
– Det är en bra mix av förnyelse och kontinuitet, säger Jimmy Jansson (S) som fortsätter i rollen som kommunstyrelsens ordförande.
Vid sin sida får han juristen Josefine Helleday (S) som blir vice ordförande i kommunstyrelsen och nytt kommunalråd med ansvar för att samordna kommunkoncernens trygghetsarbete.
– Vi har en massa trygghetsåtgärder i vår majoritetsöverenskommelse som ska förankras även hos oppositionspartierna. Och vi kommer inte backa en millimeter från vår inställning att sätta hårt mot hårt mot de kriminella gängen. Men vi har en eskalerande situation med gängvåld som kryper ner i åldrarna vilket närmast kan liknas vid en krissituation. Och vid kriser brukar flera partier gå samman.
Vad hoppas du kunna bidra med som inte redan är gjort?
– Trygghetsfrågan överskuggar allt, det är den absolut viktigaste frågan, och att vi nu för första gången har ett kommunalråd som har det samlade ansvaret för det är en tydlig signal. Jag hade inte tackat ja till det här uppdraget om jag inte kände att vi har ett väldigt bra program med nya konkreta åtgärder, bland annat när det gäller ny teknik. Och för egen del kan jag även bidra med mina erfarenheter från justitiedepartementet. Dessutom är jag ung, jag är nittitalist och har växt upp i det samhälle som är så präglat av den kris vi ser nu.
Josefine Helleday blir också historisk som det yngsta kommunalrådet någonsin i Eskilstuna.
– Jag fyller 25 nästa år och slår det rekord som tidigare kommunstyrelseordförande Lars G Linder hade med några månader.
Moderaternas gruppledare Jari Puustinen blir ny ordförande för servicenämnden och hans tidigare uppdrag som ordförande i arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden tas nu över av 54-åriga moderaten Åsa Salo som även utses till kommunalråd.
Hon har tidigare suttit som ledamot i vård- och omsorgsnämnden och har en civil plattform som egenföretagare sedan 1991.
Målet för henne nu är att få fler Eskilstunabor i egen försörjning.
– Jag tror att jag kommer ha nytta av min bakgrund som egen företagare där jag haft mycket med personalfrågor att göra. Vi har stora problem med hög arbetslöshet och en av de viktigaste frågorna för att få ner den är att fokusera på vad det är företagarna frågar efter, säger hon.
Hennes partikamrat Muhammed Tahsin får även han en tung post som ordförande i gymnasienämnden efter Robin Tannarp (M).
Tannarp trappar ner det politiska engagemanget till förmån för den civila karriären.
– Jag blir färdig polisaspirant till sommaren men fortsätter politiskt som vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden, säger han.
Muhammed Tahsin gör tvärtom, tar tjänstledigt från sitt ordinarie arbete för att lägga all kraft på politiken:
– Fokus i gymnasienämnden ligger på trygghetsarbetet i skolorna samt att höja elevernas resultat. Vi måste kunna erbjuda ordentlig studiero för våra ungdomar och att lärarna ska få möjlighet att ägna sig åt undervisningen. Samtidigt har vi en stor utmaning med ekonomin till följd av att vi har så många tomma platser på kommunens gymnasieskolor. Det kommer bli tufft men jag hoppas vi kan lösa problemet på ett bra sätt, säger han.
Ett annat nytt namn i toppen är Nina Tuncer (S). Hon har tidigare varit vice ordförande i socialnämnden men blir nu ordförande i förskolenämnden efter Björn Larsson (S).
– En av utmaningarna är att få fler att förstå hur viktig förskolans verksamhet är. Det är där vi sätter grunden och det är där vi måste sätta in resurser, säger hon.
En del nya namn återfinns även på ordförandeposterna i de kommunala bolagen.
Bertil Andersson (M) som varit ordförande i Kfast blir ordförande i Destination Eskilstuna. Ny ordförande i det kommunala bostadsbolagets styrelse blir i stället Sparbanken Rekarnes tidigare vd Mats Bengtsson, partipolitiskt oberoende som nominerats av Moderaterna.
Åsa Kullgren (S) tar över som ordförande i Eskilstuna Energi och miljös styrelse efter Ann-Sofie Wågström (S).
Johan Holmkvist, oberoende nominerad av M, sitter kvar som styrelseordförande i Eskilstuna logistik och etablering och Lars Andersson (S) fortsätter som styrelseordförande i moderbolaget Eskilstuna kommunföretag.
Kommunalråden Sarita Hotti (S), Marie Svensson (S), Mikael Edlund (S), Majo Brostedt (S) och Göran Gredfors (M) fortsätter som ordförande i sina nuvarande nämnder; stadsbyggnadsnämnden, kultur- och fritidsnämnden, grundskolenämnden, vård- och omsorgsnämnden samt socialnämnden.
Geerth Gustavsson (S) sitter kvar som ordförande i miljö- och räddningstjänstnämnden och Lars-Göran Karlsson (S) fortsätter som ordförande i Torshälla stads nämnd.
Leif Thorstenson (S) blir styrelseordförande i Eskilstuna Strängnäs Energi och miljö, Kjell Dahlén (M) blir ordförande i valnämnden och Gunilla Ternert (M) blir ordförande i överförmyndarnämnden.
Formellt beslut om nomineringarna fattas av kommunfullmäktige den 10 november.