Här är studenterna som blivit avstängda från MDU

En "skickade in fel bild", en annan hade "tagit för många anteckningar" och en tredje "hade lite för bra minne". Bortförklaringarna är mer originella än studiearbetet när studenter på Mälardalens universitet (MDU) försöker fuska sig till sina högskolepoäng.

Under 2022 har disciplinnämnden på MDU hunnit fatta 68 beslut om avstängningar som rör fusk.

Under 2022 har disciplinnämnden på MDU hunnit fatta 68 beslut om avstängningar som rör fusk.

Foto: NTM

Eskilstuna2022-06-01 16:49

De senaste åren har studentfusket ökat på landets högskolor och universitet, och under 2022 har disciplinnämnden på MDU hunnit fatta 68 beslut om avstängningar som rör fusk. De ertappade fuskarna straffas genom att bli avstängda från undervisningen en tid, och mister sin rätt till studiestöd från CSN under perioden.

Nedan listas sex exempel i närtid. 

Smygfotografen

Under en kurs i matematik lämnade två manliga studenter in identiska bilder på sina uträkningar. Den ena hävdade att han räknat ut uppgifterna själv och kunde i efterhand visa upp sin skrivbok. Hade någon annan lämnat in en bild på samma skrivbok måste denne ha "fotograferat den i smyg", menade studenten, och blev betrodd av disciplinnämnden. 

Den andre mannen, en 24-åring, kunde dock varken visa upp någon skrivbok eller matcha handstilen på provsvaren. Han menade dock att han "skickat in fel bild", men förbjöds att delta i undervisningen i fyra veckor.

Chattade under tentan

Under en tentamen i psykologi började fyra studenter diskutera provfrågorna i en Facebook-chatt. Konversationen upptäcktes av en lärare som konstaterade att studenterna delat med sig av provsvaren i chattgruppen.

Då två av kompisarna lämnade sina tentasvar innan chatten påbörjades frikände disciplinnämnden dem från fusk. De övriga, en 34-årig kvinna och en 19-årig man, medgav dock fusk och stängdes av från undervisningen i sex veckor.

Det gifta paret

Ett par stängdes av från förskolelärarprogrammet efter att ha lämnat in nära identiska inlämningsuppgifter. 

Makarna, som båda är 34 år gamla, medgav dock inte något otillåtet samarbete. I stället hävdade mannen, som lämnade in uppgiften en vecka innan frun, att han jobbat självständigt. 

Frun, som också anses ha plagierat kurslitteraturen i en tidigare inlämningsuppgift, hävdade samma sak. 

I mars fråntogs maken rätten att studera i åtta veckor, medan frun inte var välkommen tillbaka till undervisningen under resten av vårterminen.

"Läste samma kurs i tio år"

När en 32-årig kvinna anklagades för att ha plagierat kurslitteraturen erbjöd hon en udda förklaring. Hon sade sig ha läst grundkursen i psykologi i tio års tid, varför hon hade gott om gamla anteckningar i pappersformat. Alla dessa anteckningar ska därtill ha varit "svåra att hålla koll på", varför det blev som det blev.

Fusket utestängde kvinnan från universitetet i sex veckor.

Återanvände egen text

Under en kurs i pedagogik plockade en 55-årig kvinna in textstycken hon tidigare skrivit under en kurs på ett annat universitet. Otillåtet och mot bättre vetande, konstaterade disciplinnämnden, som förbjöd kvinnan att delta i undervisningen i fyra veckor. Kvinnan själv hade inga invändningar mot beslutet.

Hade pluggat för hårt

När pandemin satte stopp för salstentor fick bland andra en 24-årig vårdstudent skriva sin tenta från datorn hemifrån. När kvinnans svar var identiska med svar som fanns publicerade på nätet flaggade universitetets system för plagiat. Kvinnan ursäktade sig med att hon pluggat så hårt att hon memorerat svaren på sina "flash cards" ordagrant, och menade att det var en "lärdom som gett henne insikten om att alla studietekniker har sina för- och nackdelar".

Disciplinnämnden godtog dock inte ursäkten och stängde av kvinnan i sex veckor.

Så upptäcks fusket

MDU har, liksom många andra universitet i Europa, ett avtal med plagiatspårningssystemet Ouriginal (hette tidigare Urkund). Systemet kontrollerar alla dokument mot internet, förlagsmaterial och tidigare inskickat studentmaterial. 

2019 påbörjades också arbetet med att utveckla systemet så att det mer träffsäkert skulle kunna spåra översättningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!