Häng med in i Munktellskolans nya lokaler

På måndag slås dörrarna upp till Munktellskolan, tidigare högstadieskolan Faktoriet. De drygt 9800 kvadratmeterna, med 23 klassrum är snart fyllda med förväntansfulla högstadieelever.

Jenny Råström, rektor och Jesper Lundin, biträdande rektor är pirriga inför skolstart på måndag. "Det ska bli kul att se vad eleverna tycker", säger Jesper Lundin.

Jenny Råström, rektor och Jesper Lundin, biträdande rektor är pirriga inför skolstart på måndag. "Det ska bli kul att se vad eleverna tycker", säger Jesper Lundin.

Foto: Ida Johnsson

Eskilstuna2023-08-11 12:23
undefined
Utanför målar den stora skolgården upp sig.

Det är onsdag eftermiddag och på Munktellskolan är förberedelserna i full gång. Ute på skolgården fixas det sista och inne i klassrummen står kartonger fyllda med läromedel som ska in i skåpen. På måndag kommer 363 elever att inta lokalerna, fördelat på 12 klasser.

– Första gången jag var här och såg lokalerna kändes det som att jag befann mig på en flygplats i en lounge. Våra stora studieytor med soffgrupper, fåtöljer och stora glaspartier känns väldigt lyxiga, säger rektorn Jenny Råström.

– Nu är vi på väg till gate 23, säger Jesper Lundin, biträdande rektor och skrattar. 

undefined
En genomgående trend i byggnaden är de stora glaspartier som släpper in den gröna skolgården genom fönstret.

Visst är det en loungekänsla. Byggnaden som är formad som ett U har flera olika studieytor. Varje studieområde har två klassrum med tillhörande grupprum, ett mötesrum, ett arbetsrum för lärarna och en stor studiedel med utsikt mot skolgården. 

– Det känns fantastiskt med alla dessa ytor, det ska bli spännande att se var eleverna kommer att vilja hänga mest, säger Jenny Råström. 

undefined
Föredrar du utsikt? Då är takterassen den perfekta platsen att hänga på under rasten.

Högst upp i byggnaden hittar man naturkunskapssalarna. Fyra stora salar med god förvaring för de naturvetenskapliga och tekniska ämnena. 

– Tidigare på Faktoriet hade vi en NO-sal, nu har vi tre NO-salar och en tekniksal, säger Jesper Lundin. 

Ute på skolgården fixas det sista. Här ryms utegym, pergola, pingisbord och gott om sittplatser. Föredrar man utsikt går det fint att ta sig ut på takterassen. Under torsdagen är det dags för besiktning, vilket innebär att skolgården fortfarande är en byggarbetsplats – tidningen får alltså inte gå ut på skolgården. 

undefined
"Första gången jag var här och såg lokalerna kändes det som att jag befann mig på en flygplats i en flygplanslounge. Våra stora studieytor med soffgrupper, fåtöljer och stora glaspartier känns väldigt lyxigt", säger Jenny Råström, rektor på Munktellskolan.

På sikt kommer Munktellskolan rymma cirka 1 000 elever från förskoleklass upp till årskurs nio. Men detta kommer i etapp två, där även musik och slöjdsal kommer att byggas. Därför kommer slöjd- och musikundervisning fortfarande att hållas i skolans gamla lokaler. 

– Varje dag ringer det föräldrar hit. Vi har över 70 elever i kö, berättar Jenny Råström. 

Svensk- och engelskläraren Malin Gill har varit med sen Faktoriet startade, för tretton år sedan.

– Jag har alltid älskat våra mysiga lokaler på Faktoriet och tänkt att jag aldrig vill flytta. Här på Munktellskolan har vi fått allt vi har saknat. Stora ytor ute och inne med inbjudande möbler för elever att umgås på. Det är lite ovant att ha det såhär stort, men det känns helt fantastiskt. Vi är fortfarande samma härliga personalstyrka, men nu har vi bättre förutsättningar för vår undervisning, säger Malin Gill. 

undefined
Våningarna högst upp är fortfarande under byggnation. Här planeras det för LSS-boenden.
undefined
Nya Munktellskolan.
undefined
På måndag slår Munktellskolan upp sina dörrar. Tidigare högstadieskolan Faktoriet blir nu Munktellskolan. De drygt 9800 kvadratmeterna, på tre våningar med 23 klassrum.
undefined
Jenny Råström, rektor och Jesper Lundin, biträdande rektor är pirriga inför skolstart på måndag. "Det ska bli kul att se vad eleverna tycker", säger Jesper Lundin.
undefined
Ute på skolgården fixas det sista. Här ryms utegym, pergola, pingisbord och gott om sittplatser.
undefined
När tidningen besöker skolan är skolgården fortfarande en byggarbetsplats och får därför inte tillträdas.
undefined
Studieytorna fylls med bord, soffor och fåtöljer. Här finns gott om plats att plugga på.
undefined
Översta våningen.
undefined
Jesper Lundin, biträdande rektor tillsammans med svensk-och engelskläraren Malin Gill. "Här på Munktellskolan har vi fått allt vi har saknat. Stora ytor ute och inne med inbjudande möbler för elever att umgås på. Det är lite ovant att ha det såhär stort, men det känns helt fantastiskt", säger Malin Gill.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!