– Det är klart att det aldrig är roligt att ta beslut om att lägga ner verksamheter, vilket kan skapa oro för barn, föräldrar och personal. Men nu ser det ut som det gör och pengarna behöver användas på ett bättre sätt, säger Nina Tuncer (S), ordförande i förskolenämnden i Eskilstuna kommun.
Barnkullarna minskar i Eskilstuna liksom i riket i stort. Till följd av utvecklingen gick arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och regioner, SKR, ut i Dagens nyheter tidigare i höstas och varnade för att var tionde förskola i landet kan komma att behöva stängas till 2027.
I Eskilstuna kommun gick det 225 färre barn på förskolor i juni i år jämfört med vid samma tidpunkt förra året.
Med färre barn uppstår överkapacitet i verksamheterna och i Torshälla finns det i dag 67 lediga platser på de sex kommunala förskolorna i området. Enligt tjänstemännens beräkningar kan barngrupperna på var och en av de tre minsta förskolorna rymmas i lokalerna på den nya och större förskolan Staren – där 45 platser står tomma.
Att valet föll just på Skeppets förskola har ekonomiska förklaringar, då hyran i de slitna lokalerna är dubbelt så hög som på Karamellens förskola och Gökvingegränds förskola.
Enligt beslutet erbjuds nu samtliga berörda barn att flytta med till Staren från och med nästa sommar. Totalt berörs 39 barn.
Nedläggningen beräknas spara kommunen 800 000 kronor årligen i hyreskostnader, samt 600 000 kronor i måltidskostnader.
Enligt prognoserna väntas det bli ytterligare färre barn i Eskilstuna framöver. Kommer fler förskolor behöva läggas ner?
– Det är jättesvårt att sia om framtiden, men det kan vara så att det här bara är början och jag förbereder mig på att det kommer se ut så här ett par år framöver. Sedan måste vi tänka på framtiden också, för det kan vända en dag och då måste vi ha en sådan beredskap också, med så bra lokaler som möjligt, säger Nina Tuncer.
Kan du förstå oron från vissa föräldrar över att deras barn ska flyttas till en så stor förskola?
– Jo visst, och vi politiker har i dag också önskat att få göra ett verksamhetsbesök på en stor förskola för att få bättre kunskaper om hur personalen arbetar där, för att kunna förklara för oroliga föräldrar. Men vi vet redan nu att arbetet på de här förskolorna organiseras i smågrupper, så det är inte som att barnen kastas in i ett jättestort sammanhang.