Nu har det snart gått en vecka sedan Eskilstuna energi och miljö gick ut och uppmanade sina kunder i Kjula, Ramshammar, Svista, Hagnestahill och Gredbylund att koka sitt dricksvatten på grund av något förhöjda bakteriehalter. I fredags utökades området till att gälla även isstadion och Ekängens IP.
Under tisdagseftermiddagen meddelade Energi och miljö att kokningsrekommendationerna utökas till ytterligare områden: Eskilshem, Balsta, Röksta, Skiftinge, Stora Tidö, Lilla Lövhulta och Valhalla.
– Vi har fått ett provsvar precis över gränsvärdet i Skiftinge. Samtidigt har det inträffat en enskild händelse i Valhalla där en fastighetsägare grävt av ett rör. Det känns lite motigt, säger Richard Fröjdendal, pressansvarig på Energi och miljö.
Rekommendationen för de ursprungliga områdena ligger kvar och det finns ingen prognos på när problemen kan vara åtgärdade. Rören spolas och prover tas dagligen. Dessutom ska vattnet nu kloreras lätt, även i områden som inte är drabbade av förhöjda bakteriehalter.
– Det blir både en generell klorering och punktvisa insatser, säger Fröjdendal.
Man kan uppleva förändrad lukt och smak på vattnet efter kloreringen, men för boende utanför de drabbade områdena är det är ingen fara att dricka, menar Fröjdendal.
Halterna ligger precis ovanför gränsvärdet på 10 bakterier per 100 milliliter vatten och man väntar på att få två godkända prov i rad för att kunna häva rekommendationerna.
Proverna analyseras i det egna labbet och det tar ett dygn att få svar. Svaren som anlände under tisdagen för de ursprungliga områdena visade ingen förbättring.
– Ibland känns det som att leta efter en nål i en höstack. Dessutom kan det finnas flera orsaker till bakterierna, säger Markus Nylander, VA-chef på Energi och miljö.
De bakterier som uppmätts i för hög halt är så kallade koliforma.
– De finns naturligt i marken, det handlar alltså om jordbakterier. Vattnet har inte blandats med avloppsvatten, då hade vi fått E. coli-bakterier, alltså tarmbakterier, säger Richard Fröjdendal.
Hur bakterierna kommit in i vattnet är fortfarande oklart, men Energi och miljö har vissa teorier. Det kan ha skett under ett planerat arbete med ledningarna eller vid ett vattentorn.
Däremot menar Richard Fröjdendal att det inte handlar om någon läcka.
– Vid en läcka trycks vatten ut ur rören och då kan det inte komma in bakterier.