Här är pensionärerna som tvingats betala tillbaka mest

Varje år skickar Pensionsmyndigheten återkrav till personer som felaktigt fått ersättning. Vissa får betala tillbaka mindre summor, medan andra krävs på flera hundra tusen.
Här är de personer i Eskilstuna som fått betala tillbaka mest det senaste året.
– Man måste ha koll på vad som gäller och vilka skyldigheter man har, säger Sabina Masic, enhetschef på Pensionsmydigheten.

Återkraven hos Pensionsmyndigheten ökar. Här är Eskilstunaborna som tvingats betala tillbaka mest.

Återkraven hos Pensionsmyndigheten ökar. Här är Eskilstunaborna som tvingats betala tillbaka mest.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Eskilstuna2024-11-03 21:00

Nyheten i korthet

  • Pensionsmydighetens återkrav ökar
  • Tidningen har listat de Eskilstunabor som behövt betala tillbaka mest
  • Sabina Masic, enhetschef på Pensionsmyndigheten, uppmanar till att ta reda på reglerna innan man reser utomlands och att anmäla ändringar i tid för att undvika återkrav.

Garantipension, äldreförsörjningsstöd och bostadstillägg är olika typer av ersättning pensionärer som har svårt att få ekonomin att gå runt kan ansöka om. 

Men det händer också att ersättning betalas ut felaktigt. Under 2023 skickade Pensionsmyndigheten ut återkrav på sammanlagt 188,2 miljoner kronor.

Eskilstuna-Kuriren har tagit del av samtliga återkrav mellan oktober 2023 och oktober 2024 där summan är större än 200 000 kronor. Totalt handlar det om fem personer som av olika anledningar tvingats betala tillbaka ett miljonbelopp tillsammans. 

Pensionär 1

Belopp: 366 100 kronor

Saken: Kravet gäller återbetalning av garantipension och bostadstillägg.

Orsak: Personen har enligt myndigheten vistats utomlands under längre perioder under omkring två års tid, något som styrks med uppgifter från gränspolisen och Migrationsverket. En av utlandsvistelserna ska ha varat i ett år och  åtta månader. För att få ta del av garantipension samt bostadstillägg måste man vara bosatt i Sverige. Personen har själv inte yttrat sig.

Pensionär 2

Belopp: 817 132 kronor

Saken: Kravet gäller återbetalning av garantipension och bostadstillägg.

Orsak: Vid en kontrollutredning har det framkommit att personen flyttat från Sverige för fem år sedan utan att anmäla det till myndigheten. Pensionären ska därför betala tillbaka 608 817 kronor hen felaktigt fått i garantipension samt 208 315 kronor i bostadstillägg. Personen har själv inte yttrat sig inför beslutet.

Pensionär 3

Belopp: 628 220 kronor

Saken: Kravet gäller återbetalning av garantipension, bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd.

Orsak: Pensionsmyndigheten startade utredning om pensionärens rätt till stöd efter att de fått in en anmälan om att hen vistas en stor del av sin tid utomlands. Myndigheten bedömer med hjälp av bland annat kontoutdrag att personen varit utomlands sammanlagt omkring tre år under en fyraårsperiod utan att ha anmält det. Pensionären själv har uppgett att hen inte har förstått de kompletteringsbrev som Pensionsmyndigeten skickat och att hen besöker sin partner som bor utomlands för att slippa vara ensam.

Pensionär 4

Belopp: 250  331 kronor

Saken: Kravet gäller återbetalning av garantipension, bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd.

Orsak: Personen ska ha uppgett att hen var ogift och därför fått högre ersättning än om personen hade varit gift. Enligt Pensionsmyndighetens utredning har pensionären och hens före detta partner fortsatt haft återkommande banköverföringar till varandra samt delat postadress. Myndigheten bedömer därför att personen fortsatt skulle ses som gift och därför inte har rätt till all ersättning. Personen har inte yttrat sig i ärendet.

Pensionär 5

Belopp: 233 430 kronor

Saken: Kravet gäller återbetalning av äldreförsörjningsstöd.

Orsak: Pensionsmyndigheten har med uppgifter från gränspolis och Migrationsverket bedömt att pensionären bott utomlands i längre perioder under nio år och därför inte betraktas vara bosatt i Sverige. Myndigheten bedömer även att personen ska betala tillbaka ersättning under en period den aktuella pensionärens hustru fått omvårdnadsbidrag utan att anmäla inkomsterna till Pensionsmyndigheten. Personen i fråga har uppgett att hustrun anmält korrekta uppgifter till Försäkringskassan och att hen rest utomlands för att ta hand om sjuka släktingar.

Men varför då?

Sabina Masic är chef för enheten som har hand om bostadstillägg på Pensionsmydigheten. Hon berättar att det kan finnas flera orsaker till att en person tvingas betala tillbaka ersättning.

– Det handlar framför allt om att man inte anmäler ändringar, eller inte gör det i tid. Men det kan också handla om att man kanske inte lämnat alla uppgifter eller rätt uppgifter vid själva ansökan, säger hon.

Främst menar enhetschefen att det handlar om okunskap.

– Men det finns också situationer där det finns uppsåt eller en kriminell handling bakom.

undefined
"Det här är en situation vi alla vill undvika, både pensionären och vi på myndigheten. För pensionären handlar det om att man inte vill hamna i en sådan här situation när man ofta redan har en ekonomisk tuff situation. Det är inte heller roligt för oss att fatta de här besluten och den tiden vi lägger på att utreda återkrav skulle vi hellre vilja lägga på att fatta beslut och betala ut pengar snabbare till fler. Samtidigt är det ett väldigt viktigt uppdrag vi har så att rätt pengar går till rätt personer", säger Sabina Masic, enhetschef på Pensionsmyndigheten

Hur ska man göra för att undvika att få ett återkrav?

– Det gäller att man redan från start när man ansöker om exempelvis bostadstillägg läser på för att se om man uppfyller grundkraven och att man lämnar alla uppgifter som efterfrågas och att det är rätt uppgifter. Känner man sig osäker kan man självklart kontakta oss, men vi har utförliga instruktioner för hur man ska fylla i uppgifterna och vilka belopp som gäller.

– Sedan gäller det att anmäla direkt vid ändringar och det handlar inte enbart för att undvika återkrav utan det kan faktiskt handla om att man har rätt till mer pengar exempelvis om man får en högre bostadskostnad, säger hon.

Fyra av de fem återkrav som tidningen tagit del av handlar om personer som varit utomlands längre tid och bedöms därför inte vara bosatta i Sverige. 2023 ökade Pensionsmyndighetens återkrav gällande utlandsvistelser till 31 miljoner kronor från 19 miljoner kronor 2022, något som Sveriges radio Ekot var först med att berätta om.

Enligt Sabina Masic har myndigheten bland annat arbetat hårdare med mer med kontroller de senaste åren vilket även leder till fler återkrav. Hon uppmanar till att ta reda på vad som gäller innan man ska resa utomlands eftersom man endast få ta del av stödet om man bor i Sverige. 

Hur länge man får vistas utomlands och fortfarande ha rätt till sina pengar varierar beroende på ersättning. För att ta del av garantipension får man inte vistas utomlands längre än ett år. Har man däremot bostadstillägg måste man anmäla utlandsvistelser som är längre än sex månader och tre månader gäller om man har äldreförsörjningsstöd.

– Det är där anmälningsskyldigheten och egenansvaret ligger hos den enskilde och de som kanske hjälper personen. Man måste ha koll på vad som gäller och vilka skyldigheter man har.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!