Läsarna får svar på sina frågor om säkerhetszonerna

Säkerhetszoner rör upp känslor och flera Eskilstunabor har hört av sig till tidningen för att ventilera såväl kritik, som beröm och funderingar. Mattias Forssten, polisområdeschef i Sörmland och Robert Åkerström, tillförordnad lokalpolisområdeschef har svarat på läsarnas frågor.

Mattias Forssten och Robert Åkerström svarar på läsarnas frågor.

Mattias Forssten och Robert Åkerström svarar på läsarnas frågor.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2024-09-18 20:57

Bättre befäl: Varför valde ni som Skiftinge och Frölunda när skjutningar var i Årby och Lagersberg?

– Vi har en pågående het konflikt och när vi tittar hur den ska dämpas ned så måste vi utgå från var vi tror att nya våldsbrott kan komma att begås, alltså inte bara stanna kvar i områden där skjutningarna har inträffat. Det är många parametrar som spelar in och det stannar sällan där det geografiskt skett historiskt.

Juha: Jag har sett hur personer gör skumma affärer trots att polisen varit i området. Hur är det möjligt? Har de kriminella ens någon respekt för polisen längre?

– Det som förefaller misstänksamt för en allmänhet kanske inte är det för ett tränat polisöga. Det kan också vara personer som vi redan kontrollerat eller att vi inväntar ett bättre läge att ingripa. Om man tror narkotikaförsäljningen ska upphöra efter att en radiobil åker igenom en gata i Nyfors eller att en polispatrull är på plats i tio minuter så ska vi medge att vi misslyckats. Så enkelt är det tyvärr inte. Människor som lever i ett missbruk är inte sällan under stark press från flera håll. De är ofta beredda att åka fast då alternativen är värre.

Fröslunda: Jag har sett drogförsäljning på öppen gata här. Varför gör polis inget?

– Bara för att man blir tagen med lite narkotika i fickan innebär det inte per automatik att man blir inlåst. Många ger sig ut och säljer direkt igen efter att ha ertappats med droger på sig.

Bea: Hur känns det att diskriminera människor grundat på deras utseende? Anser ni att denna lag är legitim och icke diskriminerande? Hur säkerställer ni att alla människor behandlas likadant och att ni inte enbart riktar er mot de mot invandrarbakgrund? Hur många etniska nordgermanska svenskar har ni stoppat och visiterat?

– Det finns en missuppfattning i den här lagstiftningen om säkerhetszoner. Det är flera omständigheter som gör att polisen väljer att visitera med individ och det är: tid, plats, känd sedan tidigare, vilket samröre personen har och det kan vara klädsel i samband med något annat. Det är inte kopplat till etnicitet – visitationen är kopplad till omständigheter där och då. Vi kollar inte alla och att vi befinner oss i dessa områden beror på att vi har underrättelseuppgifter som motiverar att vi ska vara där.

Daniel: Istället för att ha visitationszoner kan man inte ha patrullerande polis i området om det är en högriskzon?

– Vi jobbar redan med extra närvaro i dessa områden och det lär vi behöva göra även i framtiden. Säkerhetszoner ska inte enbart kopplas till polisarbete. Vi har varit på plats under tid och det ska vi vara även framöver. Säkerhetszoner är kopplat till en konkret oro för fortsatt grova våldsbrott. Åtgärden har ett starkt signalvärde till såväl boende i området som till kriminella.

Frågande jag: Varför bara ha dessa säkerhetszoner i några veckor? De kriminella vilar väl tills ni blåser av aktionen. Man hinner väl inte förebygga det kriminella i vårt samhälle på några veckor? I sådana fall känner jag att man inte har tänkt igenom beslutet ordentligt för det måste ta många år att komma till ett tryggare samhälle.

– Kortsiktigt används säkerhetszoner för att kyla ned en het konflikt. Att det bara är under två veckor i stället för tre är ett politiskt beslut. Vi kan dock välja att förlänga perioden om det enligt lagstiftningen är motiverat.

Lotten: Måste man ha visitationszoner för att ha en hög polisiär närvaro? Det kan ni väl ha ändå?

– Vi har en hög polisiär närvaro i dessa områden även utan säkerhetszoner.

Anette: Tror nog att er närvaro haft stor effekt på ordningen och hoppas att ni får möjlighet att fortsätta med ert jobb i de utsatta områdena.

– Tack och värmande att höra. Det är också avsikten med vår insats.

Helena Hammarström: Om polis stoppar ett fordon för visitation, och föraren ändå skulle lyckas ta sig därifrån, in i ett annat område, som för tillfället inte klassas som säkerhetszon? Måste polis avbryta den tänkta insatsen då? Tack!

– Där låter det som att det finns en skälig misstanke om att personen är drogpåverkad eller att denne har begått ett brott och då uppstår misstanke om brott vilket gör att vi har alla möjligheter i världen att, om så krävs med våld, stoppa fordonet.

Arbetare och skattebetalare: Hur ser prognosen ut för att garantera de boendes säkerhet i dessa områden där det skjuts. För även om man inte blir beskjuten personligen är det skrämmande tanke att busar går runt med vapen och önskar livet ur folk.

– Vi använder alla våra resurser och juridiska verktyg för att uppnå trygghet och säkerhet för boende i dessa områden, men det är nästintill omöjligt att förhindra motiverade gärningsmän, en del från andra delar av världen, att ta sig in i dessa områden och begå grova brott. Det är ett långsiktigt förebyggande arbete som krävs. Det vore förmätet att säga att vi haft vår sista skjutning i Eskilstuna.

Kenneth: Varför inte behålla säkerhetszonerna. Det känns ju lite lustigt att man nu tar bort dem det är lite som att ropa på vargen.

– När vi jobbar med säkerhetszoner är vi också extra synliga. När vi kopplar bort dessa arbetar vi på ett annat sätt, mindre synligt. Allt vi gör syns inte men ändå är våra fängelser är fulla med det här klientelet. 

Patrick: Hur tänker ni att ni ska minska kriminaliteten genom säkerhetszoner i 2 veckor och sedan inte fortsätta? Känns ganska självklart för kriminella att de kan hålla sig undan från zonerna i två veckor och sedan är det ”fritt fram”.

– Är det så att man ligger lågt i två veckor för att sedan dra i gång affärerna igen och jobba ikapp så är sannolikheten ännu större att man åker fast. Måttet av vårdslöshet ökar helt enkelt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!