På gatuavdelningen i Eskilstuna har man bra pejl på de kritiska punkterna, där risken för översvämning är ganska stor.
På flera platser har man också dagvattenpumpar som ser till att vattenmängderna inte stiger till orimliga nivåer.
Under tisdagens morgon fick man dock rycka ut och ta hand om ett klart fall av översvämning på Köpmangatan i höjd med Söderplatsen.
Ett fall som såg ut som om det åtgärdats ganska snabbt. Redan klockan 9.30 fanns inte många spår av något stillastående vatten på Köpmangatan och de flesta trodde att någon jourhavande entreprenör varit förbi och åtgärdat ett eventuellt problem med stora mängder löv som täppt till en dagvattenbrunn.
– Om det nu var så det gick till, säger Andreas Holking, som är verksamhetschef på gatuavdelningen i Eskilstuna, och som har ansvar just över översvämningarna. Det här är ett litet mysterium för oss, det är ingen som ringt oss och felanmält det hela.
– Som alla andra är vi i behov av att folk faktiskt ringer oss och slår larm om det är något som måste åtgärdas.
Annars tror även Andreas Holking att det är en form av ansamling av höstlöv som ställer till en del bekymmer just nu. I kombination med mycket regn kan det ge bekymmer.
Andreas Holking betonar dock att ansvaret för en översvämning inte är kommunens, och så protesterar han mot ordvalet översvämning, som oftast är ett sämre valt ord än ansamling.
– Ska man använda översvämning krävs att det är fara för liv eller egendom, slår han fast.
Om det handlar om ansamlingar av regnvatten på det kommunala vägnätet är det hans bord. Nästan allt annat kan härledas till Eskilstuna energi och miljös ansvar, eller till och med Trafikverkets..
Punkterna i Eskilstuna som kan ge besvär är framför allt tunnlar och rondeller som byggts på en lägre punkt än vägbanorna som leder fram till den. Rondellen som ligger strax före järnvägsbron över Kyrkogatan i Eskilstuna är som skapt för att ge bekymmer. Tunneln som skiljer Gymnastikgatan från Tegelbruksgatan likaså.
– Och även tunneln borta vid Vasavägen och Carlavägen, lägger Andreas Holking till.
– Men här har vi driftsäkra dagvattenpumpar som vi ser över regelbundet och det är mer sällan som en sådan pump går sönder.
– Med tanke på att vi har 8 500 dagvattenbrunnar att sköta i Eskilstuna, och spolar säkert 5 000 av dem en gång om året så är bekymret ganska litet.