Robotar ska klippa kommunens gräsmattor i sommar

Spekulationerna haglade när någon la upp en bild på en mystisk stolpe i en Facebookgrupp. Tidningen kan nu ge svaret: Det handlar om robotgräsklippare.

De "mystiska" stolpar som syns i bland annat Rothoffsparken, är i själva verket fästen för batteridrivna basstationer till robotgräsklippare. Dennis Ericson är försäljningschef på företaget RLCS som kommunen leasar tjänsten av. På bilden fräser han ner begränsningskabel till gräsklipparna.

De "mystiska" stolpar som syns i bland annat Rothoffsparken, är i själva verket fästen för batteridrivna basstationer till robotgräsklippare. Dennis Ericson är försäljningschef på företaget RLCS som kommunen leasar tjänsten av. På bilden fräser han ner begränsningskabel till gräsklipparna.

Foto: Lasse Burell, Rebecka Jonsson, Robotic lawn care systems

Eskilstuna2022-05-18 06:49

Under helgen publicerade en nyfiken och fundersam Eskilstunabo en bild på en trästolpe med en svart dosa längst upp i en lokal grupp på Facebook. Kommentarsfältet fylldes snabbt av spekulationer om vad stolpen hade för syfte. Cykeltrafikmätare och laddstolpe hörde till de mer seriösa förslagen. Men gissningar som "hemlig kamera", "avläser alla vaccinerade" och "tryck på knappen så kommer det pengar" förekom också.

Men nej, stolparna har varken med trafikmätning eller hemlig övervakning att göra. I stället är de fästen till batteridrivna basstationer för robotgräsklippare.

undefined
Här i Rothoffsparken ska gräset i sommar klippas av robotgräsklippare. På stolpen ska en batteridriven basstation fästas.
undefined
Så här kan det se ut när en basstation är fäst på en stolpe. Vid dagens slut samlar personal in robotar och basstationer. Att robotarna bara körs dagtid minskar risken för stöld.

Kommunen har anlitat Fagerstaföretaget Robotic lawn care systems, RLCS, för att effektivisera gräsklippningen i Rothoffsparken, Rinmansparken och Årby. Där ska tolv robotar klippa totalt runt 50 000 kvadratmeter gräsyta. De ser likadana ut som robotgräsklippare som används i villaträdgårdar, men tekniken är annorlunda.

– Om man använder sådana gräsklippare i offentliga miljöer måste man dra fram el och köpa in många klippare som blir låsta till en enda yta. Det här systemet, Mowfleet, är helt batteridrivet, säger Dennis Ericson, försäljningschef på RLCS.

En begränsningskabel är nedfräst runt varje gräsyta. Signalen till kabeln drivs av en batteridriven basstation som fästs på en stolpe.

Kommunens personal åker ut på morgonen och sätter ut basstationer och robotar. Vid dagens slut samlas de in och placeras i en transportmodul på ett släp, där de laddas under natten. Nästa dag kan robotarna placeras ut på andra gräsmattor.

undefined
Under natten laddas basstationerna och robotarna i speciella transportmoduler.

Personalen ser via en app om en klippare har lyfts upp eller flyttats och var den i så fall befinner sig. Så fort man lyfter på roboten stannar knivarna och maskinen börjar tjuta. Det här ska minska risken för vandalisering och stöld.

Daniel Wennersten är områdeschef för stadsmiljö på kommunen. Han ser flera fördelar med de nya gräsklipparna.

– Främst ur ett hållbarhetsperspektiv, att vi kan köra fossilfritt. Vi hoppas även kunna tjäna tid, så att medarbetarna kan pyssla med annat, som att köra trimmer. Det är också skumpigt att sitta på en åkgräsklippare så vi kanske sparar några ryggar.

Kommunens leasingavtal för gräsklipparna är treårigt, med möjlighet att säga upp vissa delar i förtid.

– Det är lite dyrare än konventionell klippning, men det viktiga är att minska utsläppen, säger Daniel Wennersten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!